Kuva: Ville Miettinen
Hallituksen esitys on oikeasti kansanedustajien käsissä konkreettisemmin kuin juuri koskaan.

Hallituksen torstaina esittelemä uusi versio soten valinnanvapausmallista ei sisältänyt yllätyksiä, eikä tuonut keskusteluun uusia ulottuvuuksia, herätti vain entiset rintamalinjat. Sote ja varsinkin siihen liittyvä valinnanvapauslaki pitävät jännitystä yllä politiikassa kesäkuuhun asti, ellei päädy karille sitä ennen. Yhä useampi asiaa läheltäkin seuraava pitää mahdollisena, että uudistus voi kompastua loppukirin aikana. Riskit liittyvät hallituksen erittäin pieneen eduskuntaenemmistöön ja perustuslakivaliokuntaan.

Kokoomuksessa on Elina Lepomäen lisäksi nähty erilaisia epäilijöitä. Potentiaalisiksi uudistuksen kaatajiksi epäillyistä kansanedustajista vain Juhana Vartiainen on ilmoittanut selkeästi seisovansa hallituksen riveissä. Hänkin tosin perustelee sitä solidaarisuudella eikä esityksen sisällöllä. Odottavat katseet on kohdistettu kokoomuksessa ainakin Harry Harkimoon, Wille Rydmaniin, Harri Jaskariin ja Susanna Koskeen.

Paavo Väyryseen, kesk?, liittyvä riski poistui, kun hän aiemmista ilmoituksista piiketeen onkin jäämässä europarlamentin palkkalistoille vielä ensi syksyyn asti.

Rintamalinjat eivät ole ainakaan lientyneet keskustelun edetessä. Uusi esiin noussut ilmiö on kokoomuksen sisäinen nokittelu, joka on jo pari kertaa hipaissut rimaa.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Nuha vs. syöpä

Uusi piirre keskustelussa on, että on myös kyseenalaistettu yksi koko uudistuksen peruslähtökohdista eli että erikoissairaanhoidossa syntyy säästöjä, kunhan ihmiset pääsevät ajoissa lääkäriin.

Erään kommentin mukaan se, kuinka nopeasti ihminen pääsee näyttämään flunssaansa lääkäriin ei vaikuta vähääkään mahdollisen syövän puhkeamiseen. Mutta syövän hoitaminen voi kärsiä, jos resursseja siirretään pois erikoissairaanhoidosta.

Välillä näkee konkreettisesti, että politiikka on kompromissien tekemistä, kun kokoomuslaiset väkinäisesti puolustavat vierastamaansa maakuntamallia ja keskustalaiset valinnanvapautta. Yhä useammin substanssiargumenttien sijaan puhutaankin siitä, että kysymys on kokonaisuudesta tai että pidetään kiinni siitä mitä on sovittu ja että joukkuepeli edellyttää, että rivit pysyvät suorina.

Hallituksen uudistuskokonaisuuden puolustajat vetoavat uudistuksen sisällön sijasta yhtä useammin siihen, että jotain sotessa nyt on tehtävä. Kriitikot taas huomattavat, että sitä harva vastustaa. Kysymys on siitä, millainen uudistus tehdään.

Alusta vai ei

Puolustajien mielestä nyt ei voida enää aloittaa alusta. Olipa malli millainen tahansa, siinä tulee esiin korjaamisen tarvetta, ja niin tässäkin mallissa voidaan tehdä.

Kriitikot huomauttavat, että ei tarvitse aloittaa alusta, riittää kun laitetaan ensin sote kuntoon ja palataan sitten valinnanvapauteen. Se voisi olla mahdollista melko pienin muutoksin eduskunnassa jo olevan sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämislain mukaisesti.

Mutta se ei käy, koska hallituspuolueet ovat kytkeneet maakuntauudistuksen ja valinnanvapauden yhteen.

Kokoomuksen Ben Zyskowicz myönsi torstaiaamuna Ylen radiokeskustelussa, että teknisesti se voisi olla mahdollista, mutta poliittisesti ei.

Zyskowiczin puoluetoveri, kansanedustaja Sari Sarkomaa on jo aiemmin ilmaissut huolen, että pahimmillaan käy niin, että maakuntauudistus tulee voimaan, mutta valinnanvapaus ei.

Molempien viestin takaa on luettavissa se muutenkin tiedossa ollut lähtökohta, että maakuntauudistus on kokoomukselle melko epämiellyttävä, mutta kuitenkin siedettävä, jos sen avulla saadaan valinnanvapaus. Onhan kokoomus tehnyt julkisestikin selväksi, että valinnanvapaus on ehto maakuntamallin hyväksymiselle.

Vastuu kentälle

Kentän kritiikille, erityisesti Helsinkiin päin, keskustalaisministerit vastasivat valinnanvapausmallia esitellessään, että onnistuminen on kiinni siitä, miten se kentällä toteutetaan. Vastuu ulkoistettiin kätevästi tekijöiltä käyttäjille.

Huomiota herätti, että kokoomuksen lempilasta valinnanvapausmallia olisivat esittelemässä tiedostustilaisuudessa kaksi keskustalaisministeriä Anu Vehvilainen ja Annika Saarikko, mutta ei yhtään kokoomuslaista. Selitys oli, että vastuuministerit yleensäkin esittelevät asiat.

Tämä oli kuitenkin ilmeisesti ensimmäinen tai ainakin hyvin harvinainen sote-uudistukseen liittyvä info, jossa muut hallituspuolueet eivät olleet edustettuina.

Kokoomuksen helsinkiläisvaltuutettu ehti jo toivoa Facebookissa, että se ennakoisi jotain.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*