Suuri osa suomalaisista tuskin kiinnostuu kilpailuttamaan sote-palvelujaan, arvelee THL:n tutkimuspäällikkö Timo T. Seppälä.

THL:n tutkimuspäällikkö Timo T. Seppälä arvelee laitoksen blogissa, että pelko suurten kansainvälisten yritysten rynnistyksestä Suomen sote-markkinoille on turha. Hän arvelee, että sote-palvelujen suurkuluttajat romuttavat markkinat.

Hän perustelee näkemystään sillä, että kannattavimmat asiakkaat ovat työterveyshuollon piirissä eikä heillä ole mitään syytä alkaa etsiä uutta sote-palvelujen tuottajaa. Uudistus ei muuta mitenkään työterveyshuollon asemaa eikä rahoitusta.

Seppälä olettaa, että suomalaiset kirjataan uudistuksen alkuvaiheessa nykyisen terveysasemansa pohjalle muodostettavan palveluntuottajan asiakkaiksi, ja tämä tuottaja myös saa heistä kapitaatio-periaatteen mukaan maksettavan julkisen rahoituksen.

Yrityksillä taas ei ole intressiä lähteä kilpailemaan siitä kymmenestä prosentista kansalaisia, joka käyttää 90 prosenttia sote-palveluista.

Työterveyshuollon piirissä olevia ei kiinnosta se, minkä sote-palvelun tuottajan asiakkaiksi heidät kirjataan, koska he joka tapauksessa käyttävät työterveyshuollon palveluja, Seppälä päättelee. Saman voi olettaa pätevän muihinkin, jotka käyttävät vain vähän sote-palveluja.

Innokkaimmat vaihtajat kuuluvat Seppälän arvion mukaan siihen kymmeneen prosenttiin, joka käyttää 90 prosenttia sote-palveluista. Kun palvelujen tuottajat saavat korvauksensa kapitaatio-periaatteen mukaan, palvelujen suurkuluttajat eivät ole taloudellisesti houkutteleva asiakasryhmä.

– Juuri palveluita paljon käyttävien, työelämässä ehkä inaktiivisten lähteminen liikkeelle voi romuttaa suurten yritysten mielenkiinnon uusia sote-markkinoita kohtaan, Seppälä kirjoittaa.

– Miksi siis yksityiset tuottajat haluaisivat kilpailla suuria kustannuksia aiheuttavista asiakkaista, jos niistä ei saa vastaavaa kompensaatiota?

Blogi on kokonaisuudessaan luettavissa täällä.

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*