Autio, suljettu leikkipuisto Helsingin Siltamäessä
Hallitus vaarantaa lasten oikeudet ja asiakasturvallisuuden, sosiaalityöntekijöiden etujärjestöt sanovat. Kuva: Ville Miettinen

Lasten oikeudet ja asiakasturvallisuus vaarantuvat, jos hallituksen suunnitelma lastensuojelun sosiaalityöntekijöiden sijaisten kelpoisuusehtojen heikennyksestä menee läpi, varoittaa Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentian puheenjohtaja Jenni Karsio.

– Myös sijaisten oikeusturvan kannalta tilanne on huolestuttava, Karsio sanoo tiedotteessa.

Hallitus yllätti Talentian esittämällä kehysriihessä, että lastensuojelun sosiaalityöntekijöiden sijaisten kelpoisuusvaatimuksia joustavoitetaan.

Vähän aiemmin hallitus oli käynnistänyt sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilölain uudistuksen, järjestö muistuttaa.   

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)Nyt sosiaalityöntekijän sijaisena voi toimia enintään vuoden ajan henkilö, joka opiskelee yliopistossa sosiaalityötä pääaineena ja joka on suorittanut sosiaalityön perus- ja aineopinnot sekä käytännön harjoittelun.   

Hallituksen suunnitelman mukaan sosiaalityöntekijöiden sijaisina voisivat jatkossa toimia myös sosiaalityötä sivuaineena yliopistossa tai avoimessa yliopistossa opiskelleet. Näihin opintoihin ei kuulu käytännön harjoittelua eikä välttämättä edes sosiaalioikeuden opintoja.

Hallitus perusteli riihipäätöstään sillä, että se helpottaa henkilöstön saatavuutta ja turvaa lastensuojelun riittävyyden. Päätöksen on laskettu tuovan hyvinvointialueille kahden miljoonan euron säästöt.

Talentia kehottaa hallitusta puuttumaan oikeilla keinoilla lastensuojelun ongelmiin. 

– Lastensuojelun työvoimapula johtuu työoloista. Raskaasta työstä maksetaan liian vähän, ja työntekijöillä on liikaa asiakkaita. Nämä asiat on korjattava, muuten lastensuojelun tilanne ei parane.  

Talentia muistuttaa, että vaikuttava ja kustannustehokas työ edellyttää osaamisen vahvistamista, ei heikentämistä.

– Alalle saadaan päteviä sosiaalityöntekijöitä, kun huolehditaan riittävistä resursseista. Näin tarve sijaisiin vähenee. Lastensuojelu on alan vaativinta työtä, eikä ole työntekijöiden eikä perheiden edun mukaista, että nyt alalla käytetään runsaasti sijaisuuksia, Karsio sanoo.

Vetoomus sote-ministerille

Talentia ja Sosiaalityöntekijöiden seura ovat tehneet yhteisen vetoomuksen 
lastensuojelun puolesta. Vetoomuksessa vaaditaan sosiaalityöntekijöiden sijaisten kelpoisuuksien säilyttämistä ja lastensuojeluun lisärahaa.

Järjestöjen tavoitteena on päästä luovuttamaan vetoomus sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juusolle (ps.) ennen kuin esitys sosiaalityöntekijöiden sijaisten kelpoisuuksista etenee eduskuntakäsittelyyn.   

– Mikäli hallitus tavoittelisi kelpoisuuksien heikennyksellä riihikirjauksen mukaista lastensuojelun tilanteen helpottamista, olisi säästöjen sijaan laskettava tällä hetkellä puuttuva 175 henkilötyövuoden lisäkustannus. Tämä edellyttäisi 10 miljoonan euron lisäresurssin osoittamista hyvinvointialueille. Lisäksi sosiaalialan opiskelijoiden opintopolkuja olisi sujuvoitettava Sosiaali- ja terveysalan korkeakoulutuksen kehittäminen -hankkeessa tehtyjen ehdotusten pohjalta. Vaikuttava ja kustannustehokas työ edellyttää osaamisen vahvistamista, ei heikentämistä, vetoomuksessa todetaan.

Aiemmin lastensuojelusta:

Linkki: Lisää uutisia lastensuojelusta

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*