Sote-ministeri Kaisa Juuson mukaan sijaiskäytäntöä selkeyttävää asetusta ei ole tulossa, mutta ministeriö varautuu ohjeistamaan asiassa kirjeitse. Kuva: Lauri Heikkinen / VNK

Sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuso, ps., kertoo Kuntalehdelle, että sosiaali- ja terveysministeriössä ei ole vireillä erillistä säädösvalmistelua, jolla selkiytettäisiin sosiaalihuollon sijaiskäytäntöjä koskevan lain tulkintaa.

Valviran muutettua ohjeistustaan sijaiskäytännöstä sosiaalialalla on noussut suuri huoli siitä, että palveluja ei voida järjestää lainmukaisesti, kun sijaiskäytännön muuttumisen takia työntekijät vähenevät dramaattisesti.

Valviran ohjeistus tarkoittaa sitä, että sosiaalityöntekijäksi opiskeleva voi toimia sijaisena enintään vuoden koko työuransa aikana. Tähän asti vuoden maksimiaika on tulkittu koskemaan yhtä työsuhdetta kerrallaan, mikä on mahdollistanut henkilön palkkaamisen uuteen sijaisuuteen, mikäli muodollisesti pätevää työntekijää ei löydy.

Ohjeistuksen palauttamista ennalleen ovat vaatineet niin hyvinvointialuejohtajat kuin sosiaalihuollon toimialajohtajat.

-Hyvinvointialuejohtajat vaativat, että lain epäselvä tulkinta on pikaisesti selkiytettävä asetuksella, jotta hyvinvointialueet voivat palkata sosiaalityöntekijöiden sijaisia ja turvata lakisääteiset palvelunsa, kaikkien hyvinvointialueiden johtajien allekirjoittamassa kannanotossa todettiin viime viikolla.

Sen jälkeen kantaa ottivat toimialuejohtajat, jotka vastaavat mm. lapsi- ja perhepalveluiden järjestämisestä alueilla.

Helsingin kaupungin perhe- ja sosiaalipalveluiden johtaja Maarit Sulavuori totesi Kuntalehden haastattelussa tiistaina, että jos määräaikaiset sosiaalityöntekijät jättävät työnsä Valviran ohjeistuksen ja vuodenvaihteessa voimaan tulevan valvontalain seurauksena, käytännössä niin lastensuojelussa kuin aikuissosiaalihuollossa erityistä tukea tarvitsevat asiakkaat jäävät vaille lain edellyttämää omatyöntekijää.

Sulavuoren mukaan asetus sijaiskäytännön palauttamiseksi entiselleen tarvitaan pian.

Ministeri Juuson mukaan asetusta ei siis suunnitella.

-Erillistä säädösvalmistelua tähän yksittäiseen kysymykseen ei siis ole vireillä, mutta kokonaisuudistuksen organisoinnissa arvioidaan viipymättä tarpeita ja mahdollisuuksia säädösmuutosten etenemisjärjestykseen, Juuson Kuntalehdelle lähettämässä sähköpostiviestissä todetaan.

-Ministeriö käynnistää vuodenvaihteessa hallitusohjelman mukaisen ammattihenkilölainsäädännön kokonaisuudistuksen, jossa tullaan tarkastelemaan kehittämistarpeita tilapäisesti ammattihenkilön tehtävissä toimimisen osalta.

– Hallitusohjelman mukaisesti tämän uuden sääntelyn on tarkoitus varmistaa, että ammattihenkilölainsäädäntö asettaa vain asiakas- ja potilasturvallisuuden kannalta välttämättömiä reunaehtoja henkilöstön tehtävärakenteen ja työnjaon kehittämiselle.

– Ministeriö on varautunut myös erillisellä kirjeellä selkeyttämään nykyisen lainsäädännön tulkintaan liittyvää eri viranomaisten toimivaltaa sekä sosiaalityöntekijöiden saatavuuteen ja riittävyyteen liittyvää työskentelyä ja toimenpidetarpeita eri tahoilla, ministeri kertoo.

Aiheesta aiemmin:

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Hämmentynyt ministerin toimista ja vastaukset jää saamatta sanoo:

    Miksi Juuso toi sosiaalityöntekijöiden pätevyysvaatimusten alentamisen kehysriiheen? Mihin perustuu väite 2 miljardin säästöistä? Miksi Juusoa ei saada vastaamaan? 18.4. A studiossa Sofia Virta kysyi Juusolta nämä kysymykset suoraa, mutta Juuso ei vastannut. Miksi yksi ministeri voi olla kommentoimatta? Onko hän jossain median erityissuojeluksessa kun saa säätää mitä vaan ja ei tarvitse koskaan käydä keskustelua mistään ministeriönsä asioista? Juusolla oli hyvin paljon asiaa oppositiossa sekä kesällä 2023 kun puolusti Riikka Purraa. Miksi ihmeessä häntä ei saada vastaamaan nyt ministerinä asiakysymyksiin?

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä