HUS:n sairaaloissa ei kutsuta enää normaaliin tapaan henkilökuntaa töihin esimerkiksi sairauslomien sijaisiksi. Loppuvuoden kestävä rekrytointikielto astuu voimaan 12. kesäkuuta.

HUS:n yhtymähallituksen päättämä rekrytointikielto on Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkösen mukaan järjetön. Sosiaali-, terveys- ja kasvatusalan ammattijärjestö Tehy arvostelee keskiviikkoisessa kannanotossaan jyrkästi HUS:n yhtymähallituksen maanantaista päätöstä.

– Päätöksen perusteluina ovat säästöt, joiden tarvetta jossain määrin kyllä ymmärrän. Mutta miksi aina kohteena on henkilöstö. Lisäksi olisi hyvä puhua rehellisesti säästöjen vaikutuksista, jotka eivät ole pelkkiä numeroita, Rytkönen sanoo Tehyn tiedotteessa.

Rekrytointikiellosta seuraa Rytkösen mukaan konkreettisesti se, että nykyiset hoitajat tekevät samat työt yhä pienemmällä henkilöstömäärällä ja uupuvat entisestään. Tehyn näkemyksen mukaan sairauslomat ja alanvaihto lisääntyvät. Myös potilasturvallisuus ja työturvallisuus vaarantuvat, ja hoitajapula pahenee.

Tehy uskoo, että rekrytointikielto vaikuttaa leikkausjonojen pitenemiseen ja hoidon saamisen hidastumiseen.

–  Hoitovelka ja jonot ovat jo nyt valtavat samoin kuin hoitajien kuormitus. Epäilen hieman, johtaako rekrytointikielto edes kaikkiin tavoiteltuihin säästöihin. Ja ilman muuta Husille seuraa tästä mainehaitta etenkin nuorten hoitajien silmissä. Aivan samat ongelmat koskevat kaikkia työnantajia, joilla on käytössä tai suunnitelmissa rekrytointikieltoja, Rytkönen sanoo.

Myös lähi- ja perushoitajaliitto SuPer oli kannanotossaan Tehyn kanssa samoilla linjoilla.

Rekrytointikielto on tulossa voimaan 12. kesäkuuta ja sen on määrä olla voimassa vuoden loppuun saakka. HUS perustelee säästötoimenpidettä alkuvuoden huonolla tuloksella. Sen tammi-huhtikuun talouden toteuma on 24,1 miljoonaa euroa vähemmän kuin talousarvion tulostavoite.

Tehy paheksuu kannanotossaan HUS:n johdon salamyhkäisyyttä ja suoranaista salailua rekrytointikieltoa koskeneessa päätöksenteossa. Rekrytointikieltoa ei esitelty suoraan yhtymähallituksen esityslistalla.

Rytkönen peräänkuuluttaa laajemminkin avointa yhteiskunnallista keskustelua siitä, mitä julkiselle terveydenhuollolle ja sosiaalipalveluille on tapahtumassa, kun erityisesti valtiovalta kohdistaa sinne massiivisia leikkauksia ja rahoituksen kiristystä, joita alueet nyt toimeenpanevat.

Aiheesta aiemmin:

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*