Terveydenhuollon johtajilla on suuri rooli edistettäessä potilasturvallisuutta. (Kuva: Ville Miettinen)

Potilasturvallisuuden kehittämisessä terveydenhuollon johtajien toiminta on merkittävin yksittäinen tekijä. Tähän tulokseen tuli filosofian tohtori Anne Kanerva tuoreessa väitöstutkimuksessaan. Kanerva selvitti potilasturvallisuuteen vaikuttavia tekijöitä viime viikolla Itä-Suomen yliopistossa tarkastetussa väitöskirjassaan.

-Terveydenhuollon johtajien toiminta on aivan oleellista potilasturvallisuuden kehittämisessä. Johtajien on tärkeä hahmottaa organisaation toimintoja laajoina kokonaisuuksina ja omata hyvät vuorovaikutussuhteet, Kanerva korostaa.

Anne Kanerva seurasi tutkimuksessa psykiatrisen erikoissairaanhoidon yksiköiden toimintaa. Tutkimuksen tulosten perusteella luotiin potilasturvallisuuden jatkuvan kehittämisen malli psykiatrisen erikoissairaanhoidon yksiköille.

-Toimintamalli on sovellettavissa myös muiden erikoisalojen kehittämiseen. Samat lainalaisuudet pätevät myös siellä, Kanerva arvioi.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Tiedonkulkua parannettava

Potilaista noin joka kymmenes kohtaa hoitonsa aikana jonkin tapahtuman, josta hänelle aiheutuu haittaa. Sujuva tiedonkulku on yksi oleellinen asia potilasturvallisuutta parannettaessa.

-Ongelmia syntyy usein silloin, kun hoitovastuu siirtyy. Kaikki tarvittava tieto ei siirry potilaan mukana tai ei ole käytettävissä. Meillä on myös paljon erilaisia terveydenhuollon yksiköitä. Näiden erilaiset toimintakäytännöt eivät aina ole yhteensopivia ja tue turvallisen hoidon toteutumista, Anne Kanerva painottaa.

Onnistuneen lopputuloksen kannalta merkittäviä seikkoja ovat myös eri ammattiryhmien välinen yhteistyö ja toimintojen jatkuva kehittäminen.

-Meidän resurssit terveydenhuollossa ovat sellaiset, että ne on kohdennettava mahdollisimman tehokkaasti. Kehittämistyötä pitää tehdä yhdessä, eikä erikseen eri ammattiryhmien sisällä. Hoitohenkilöstön, lääkärien, sosiaalityöntekijöiden ja muiden ammattilaisten on istuttava saman pöydän ääreen, Kanerva toteaa.

 

Väitöstiedote Itä-Suomen yliopiston sivuilla

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*