Kuva: Pixabay
Korona vahvisti tuoreen selvityksen mukaan väliaikaisesti kuntataloutta 700 miljoonaa euroa.

Soten toteutuessa veroprosentin nousupaine vähenee kaikissa maakunnissa, mutta nousupainetta jää niihin silti. Korotusten paine hellittäisi erityisesti Kainuussa, Etelä- ja Keski-Pohjanmaalla sekä Lapissa.  Päinvastainen tilanne on erityisesti Etelä-Karjalassa ja Kymenlaaksossa. Koko maassa nousupaine kevenisi 0,8 veroprosenttiyksiköllä.

Ennuste selviää FCG Perlaconin selvityksestä Kuntien talouden muutokset v. 2020, tulevat näkymät ja sote-uudistuksen vaikutus kunnille 2021–25. Selvityksen on tilannut KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiö.

Vuosikatteeltaan negatiivisten kuntien lukumäärä oli 2019 koko maassa 66 kuntaa. Määrä pienenee lähes olemattomiin 2020 mutta lähtee uudelleen nousuun ensi vuonna.

– Soten toteutuessa negatiivisten vuosikatteiden kuntien määrä 2025 on 49 ja ilman sotea 114 eli 65 kuntaa enemmän, selvityksessä lasketaan.

Mikäli sote ei toteudu, kuntien nettolainakanta kasvaa yli 7 miljardia euroa. Soten toteutuessa lainakannan kasvu olisi yli 6 miljardia euroa eli noin miljardin vähemmän.

Vaikka sote-uudistus vähentäisi kuntien lainanoton tarvetta, kuntien heikko taloustilanne jatkuu eikä useissa kunnissa selvitä ilman sopeutusta.

Selvityksen mukaan nyt kunnissa pitäisi tunnistaa minimissään se, että tuloja olisi hyvä käyttää erityisen velkaisissa kunnissa taseen vahvistamiseen ja sellaisten käyttömenojen kasvattamiseen ja investointien tekemiseen, joiden avulla kunta saisi aidosti kasvatettua elinvoimaansa.

– Samalla on muistettava, että jokainen kunta ei voi saada muuttovoittoa. Kuntien ei pidä uskotella, että kymmenien vuosien negatiivisen muuttoliikkeen ja syntyvyyden kohdalla tapahtuu ihmepelastuminen ja että sopeutusta ei tarvita.

– Kunnan tehtävänä on edelleen järjestää pakolliset palvelut taloudellisesti tasapainossa.

Korona on ollut kuntataloudelle selvityksen  mukaan helpotus, sillä se muutti kuntatalouden lähiajan näkymät ennustettua myönteisimmiksi: korona vahvisti väliaikaisesti kuntataloutta 700 miljoonaa euroa.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä