Ennalta ehkäisevästä mielenterveystyöstä tehdään vain vähän taloudellisia arvioita, katsausartikkelissa todetaan. Kuva: Ville Miettinen

Kohdennettu vanhemmuuden tuki tai kohdennettu kognitiivinen käyttäytymisterapia voivat olla kustannusvaikuttavia palveluita lasten ja nuorten ahdistuksen ennaltaehkäisyssä verrattuna tavanomaisiin saatavilla oleviin palveluihin, arvioi Itä-Suomen yliopiston projektitutkija Anna-Kaisa Vartiainen.

Vartiaisen arvio perustuu tuoreen katsaustutkimuksen havaintoihin. Katsaus on julkaistu Child and Adolescent Mental Health -tiedejulkaisussa. Tutkimus tarkasteli lasten ja nuorten ahdistuksen ennaltaehkäisyn kustannusvaikuttavuutta.

Keskeiseksi nousi kysymys, tarjotaanko ennaltaehkäisevää toimintaa koko väestölle vai kohdennetummin yksilöille ja väestöryhmille, joilla on keskimääräistä suurempi riski sairastua mielenterveyden häiriöön tai jo havaittavia merkkejä mielenterveyden häiriöistä, mutta oireet eivät täytä diagnostisia kriteereitä.

Tutkimuksen perusteella yleinen koulussa tarjottava ennaltaehkäisy ei vaikuttaisi kustannusvaikuttavalle resurssien käytölle verrattuna tavanomaiseen opetukseen. Koko väestölle kohdistetut toimet jättävät vain vähän tilaa vaikuttavuudelle, koska suurin osa lapsista on oireettomia. Tällöin toiminnan on vaikea saavuttaa myöskään kustannusvaikuttavuutta.

Ahdistus ja ahdistuneisuushäiriöt ovat yksi yleisimmistä lasten ja nuorten mielenterveyden häiriöistä. Ahdistuksen hoitoon on tarjolla useita erilaisia menetelmiä, mutta ahdistuksen ennaltaehkäisyä on tutkittu huomattavasti vähemmän, erityisesti taloudellisen arvioinnin näkökulmasta.

– Katsaus toi esille sen tosiasian, että taloudellisia arviointeja ei edelleenkään tehdä riittävästi, ja mielenterveyden osalta ennaltaehkäisevistä interventioista arviointeja tehdään erityisen vähän, Anna-Kaisa Vartiainen sanoo tiedotteessa.

Lue myös:

Koronan entisestään kuormittama lastensuojelu helisemässä mielenterveyspalvelujen vähyyden takia – ”Nuorisopsykiatrian tilanne on katastrofaalinen”

Aiempia uutisia mielenterveydestä

Kuntalehden podcast mielenterveydestä:

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*