Kuva: Miska Puumala
Ministeri Anu Vehviläisen mukaan kentältä tulee terveisiä, että viekää nyt se sote maaliin.

Hallituksen esitys valinnanvapausmallista annettiin eduskunnalle torstaina. Esitys ei ilmeisesti sisällä yllätyksiä siihen nähden, mitä lausuntokierroksen jälkeen on jo julkisuuteen tullut. Esitystä esittelivät hallituksen tiedotustilaisuudessa kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen, kesk., sekä perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko, kesk.

Esittelyssä palloa uudistuksen onnistumisesta heitettiin toistuvasti kentälle. Ministerit totesivat, että uudistuksen onnistuminen riippuu sen toteutuksesta.

– Kukaan ei pysty sanomaan, onnistuuko. Toimeenpano ratkaisee, asenne ja johtaminen, sanoi Vehviläinen.

Vehviläisen mukaan uudistus etenee hyvin kentällä. Hän korosti, että hallintoa ollaan nyt selkeyttämässä. Maakuntien myötä katoaa 70 kuntayhtymää sekä suuri määrä erilaisia isäntäkuntajärjestelyjä.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Saarikko korosti, että maakunnilla on aina viime kädessä vastuu palvelujen toteutumisesta.

– Valinnanvapaus on maakunnalle työkalu, ja lainsäädäntö rajoittaa sen käyttöä.

Saarikon mukaan saatavuuden ohella korostetaan hoidon laatua ja kehittämistä.

Yksi keskeinen kiista maakuntien velvollisuudesta tarjota asiakasseteliä on ratkaistu niin, että pääsääntöisesti maakunnilla on harkintavalta erikoissairaanhoitoon myönnettävistä asiakasseteleistä. Niitä on kuitenkin tarjottava, jos hoitotakuu ei muuten toteudu. Asiakassetelien myöntämisestä päättää aina maakunnan liikelaitos.

Sen sijaan sosiaalipalveluissa asiakasseteleihin liittyy enemmän maakuntia sitovia pakkoja.

Sote-keskuksiin on tulossa vaatimus vähintään kahdesta erikoissairaanhoidon erikoisalasta. Maakunnat päättävät omien olosuhteittensa perusteella, mitä ne kussakin tapauksessa ovat.

Maakuntia voidaan yhdistää

Maakuntien rahoituksen riittäminen on herättänyt jatkuvasti huolta. Maakunnat saavat pääasiallisen rahoituksensa valtiolta, akuksi laskennallisen kaavan mukaan, myöhemmin tarveperusteisesti. Huolta on herättänyt se, mitä tapahtuu, jos maakunnalla rahat eivät riitä.

Tilapäiset talousvaikeudet voidaan ministerien mukaan ratkaista yhdessä valtiovallan kanssa.

Mutta maakunnille on tulossa samanlainen arviointimenettely kuin kunnilla, ja sitä sovelletaan jos niiden talouteen tulee muuta kuin tilapäisiä vaikeuksia.

Vehviläinen totesi, että maakuntien osalta menettely on tiukempi kuin kuntien ja voi johtaa myös maakuntien yhdistämiseen.

Vehviläinen myönsi, että maakunnat pidetään VM:n tiukassa ohjauksessa. Se myös turvaa sen, että tavoiteltu kolmen miljardin euron hillintä kustannusten kehityksessä toteutuu.

Alivaltiosihteeri Päivi Nerg huomautti, että maakunnat kyllä tietävät raamit ja voivat suunnitella toimintansa sen mukaan.

Hallitus kokonaisuuden takana

Tiedotustilaisuudessa ihmeteltiin, että hallituksen esitystä oli esittelemässä vain valmistelusta vastanneet kaksi keskustalaisministeriä eikä yhtään kokoomuslaista. Sinisten edustajan perään ei kyselty. Vastaukseksi saatiin, että paikalla ovat normaalikäytännön mukaisesti vastuuministerit sekä valmistelusta vastaavat virkamiehet Nerg sekä STM:n ylijohtaja Kirsi Varhila.

Tosin aiemmin sote-sovuista ovat yleensä olleet kertomassa kaikkien hallituspuolueitten edustajat.

Sekä Vehviläinen että Saarikko vakuuttivat, että sote- ja maakuntauudistuksessa on kysymys kokonaisuudesta, johon myös valinnanvapaus sisältyy, ja koko hallitus on sen takana.

Myös kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Ben Zyskowicz sanoi aamulla Ylen radio ykkösen Ykkösaamussa, että paketti on kokonaisuus, ja vaikka siitä teknisesti voitaisiinkin irrottaa osia, poliittisesti se ei ole mahdollista.

Ministerit torjuivat ponnekkaasti Helsingin suunnasta tulleen kritiikin. Helsinkiläisten arveluissa esiintynyt pelko sadan miljoonan euron leikkauksista sote-palveluissa perustuu Saarikon mukaan Uudenmaan maakunnan omaan kauhuskenaarioon.

Ministerien mukaan uudistuksen onnistuminen riippuu siitä, miten se pannaan toimeen ja miten siihen kussakin maakunnassa suhtaudutaan.

Myös tarve lähettää lakikokonaisuus EU:n arvioitavaksi torjuttiin.

Alivaltiosihteeri Nerg huomautti, että EU:n ja EY:n tuomioistuimen kesken asiat ovat kesken vastaavaksi koetussa Slovakian tapauksessa.

Kasvupalvelulaki tulossa

Hallitukselta on tulossa vielä kasvupalvelua ja liikennettä koskevat pakettiin liittyvät lait. Kasvupalveluissa on hiertänyt kuntien rooli, mutta siitä syntyi kompromissi, joka kelvannee hallituspuolueille.

Samassa yhteydessä kasvupalvelulain kanssa hallitus esittelee ehdotuksen valvonta- ja lupavirastosta Luovasta, johon kootaan tehtäviä aluehallintovirastoista sekä ely-keskuksista. Luovan tehtävät on mainittu jo maakuntalakiesityksessä, mutta nyt ne määritellään tarkemmin.

Myös Luova joutunee eduskunnassa opposition hampaisiin. Vihreät ovat arvostelleet sitä voimakkaasti sillä perusteella, että uudistuksen myötä poistuu aiemmin ely-keskuksilla ollut mahdollisuus valittaa viranomaisten päätöksistä ympäristöperustein. Hallituksen taholta on kiistetty, että asiaan liittyisi ongelmaa.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*