Vapaaehtoistyöllä on oma tärkeä roolinsa vanhustyössä, vakuuttaa Kuntaliiton sosiaali- ja terveysasiain johtaja Tarja Myllärinen.

Joensuussa kaupunki alkaa koordinoida ja tukea vapaaehtoisten tekemää vanhustyötä. Kuhmossa puolestaan pitkäaikaistyöttömiä on palkattu yksinäisten vanhusten juttukaveriksi. Juttuseurana ja ulkoilukavereina toimivat vapaaehtoiset ja työllistetyt ovat tervetullut apu vanhustyöhön.

– Tämä on ehdottomasti kannatettava ja oikea suunta. Julkisen talouden kestävyysvajeen paikkaamisen kannalta on erittäin tärkeää, että ihmiset selviävät normaalielämässä mahdollisimman pitkään. Tässä vapaaehtoisilla on oma tärkeä roolinsa, Tarja Myllärinen korostaa.

Vapaaehtoistyössä on iso voimavararesurssi, jota ei rahalla pysty korvamaan. Tai ehkä pystyisi, mutta tässä julkisen sektorin taloustilanteessa se on mahdotonta. Hyviä esimerkkejä vapaaehtoistyön koordinoimisesta löytyy ja kiinnostus toimintaa kohtaan on kasvussa.

– Esimerkiksi Tampereella Mummonkamari on jo pitkään tehnyt hyvää työtä vapaaehtoistoimintaa koordinoidessaan. Vanhustyötä tekevien yhdistysten lisäksi meillä on paljon yksittäisiä ihmisiä, joilla aikaa tehdä jotain lähimmäisen hyväksi. Hyväkuntoisilla eläkeläisillä on paljon annettavaa ja tahtoa tehdä jotain yhteiseksi hyväksi, Myllärinen tietää.

Aitoa vapaaehtoistyötä

Pelko kilpailun vääristymisestä koordinoidun vapaaehtoistyön toimesta on turha.

– Vanhusten kanssa seurusteleminen, lukeminen tai ulkoileminen ei liene vääristä kilpailua, sillä meillä ei tällä hetkellä ole markkinoilla tämän tyyppisiä palveluja. Se on aitoa vapaaehtoistyötä parhaimmillaan ja toivottavasti lähimmäisen rakkautta ei koskaan alisteta markkinavoimille, Tarja Myllärinen toivoo.

Sote-puolen työtehtävien kelpoisuusehtojen väljentäminen on puhuttanut paljon. Kuntaliitto tukee hallituksen pyrkimyksiä kelpoisuusehtojen väljentämisessä.

– Pitää miettiä, mitä esimerkiksi hoiva-avustajien tehtävät ovat ja miten heidän käyttönsä on tehokasta. On tarkasteltava kiihkottomasti, missä eri tehtävissä heitä voidaan käyttää. Ehkä kunnat ovat vähän jäykkiä, ja henkilöstörakenteiden muutokset ovat hitaita. Uskon kyllä, että hoiva-avustajille löytyy tulevaisuudessa oma paikkansa organisaatioissa, vakuuttaa johtaja Tarja Myllärinen.

Linkki Kuntalehden nettiuutiseen Joensuun ja Kuhmon malleista

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä