Ylen haltuunsa saamassa muistiossa virkamiehet ovat huolissaan sote-palvelujen valinnanvapauden riskeistä. (Kuva: Ville Miettinen)

Sote-virkamiehet pelkäävät, että ehdotettu soten vallinnanvapausmalli lisäisi merkittävästi sosiaali- ja terveydenhuollon kustannuksia sekä kasvattaisi alueellista ja eri väestöryhmien välistä epätasa-arvoa, kertoo Yleisradio. Se perustaa tietonsa muistioon, jonka on saanut haltuunsa.

Ylen mukaan muistion teksti on poikkeuksellisen ”tuskaisaa ja huolestunutta”.

Sote-uudistuksella on tarkoitus säästää kolme miljardia vuoteen 2029 mennessä. Nyt siis virkamiehet pelkäävät, että kustannukset päinvastoin kasvavat valinnanvapausmallin takia. Valinnanvapaus taas on kokoomukselle kynnyskysymys myös maakuntahallinnon hyväksymiselle, joka taas on keskustalle ehdoton tavoite. Puolueet rakensivat niistä kompromissin, kun umpikuja uhkasi. Viikonloppuna kokoomuksen puheenjohtajaksi valittu Petteri Orpo vahvisti kokoomuksen näkemyksen.

Yle kertoo, että virkamiesten käsityksen mukaan esitetyn mallin kustannusten hillintä voi onnistua vain, jos valtio laittaa maakunnille rajat, paljonko ne voivat käyttää sosiaali- ja terveydenhuoltoon rahaa. Tällainen budjettirajoite ei kuitenkaan ole uskottava, koska sosiaali- ja terveyspalvelut ovat perustuslaissa turvattuja palveluja, jotka tulee järjestää kustannuksista riippumatta, muistuttavat virkamiehet, kertoo Yle.

Kustannusten lisäksi muistiossa kiinnitetään huomiota muun muassa tilanteisiin, joissa on vaikea erottaa, mikä on viranomaiselle kuuluvaa julkisen vallan käyttöä ja julkista hallintotehtävää tai mikä palvelun tuottamista.

Muistion mukaan virkamiehet pelkäävät myös, että uudistus kasvattaisi alueellista ja väestöryhmien välistä epätasa-arvoa.

– Johtopäätöksissään virkamiehet ovat kriittisiä valinnanvapauden valmistelun aikataululle sekä toteavat tarpeen uudistuksen portaittaiselle etenemiselle ja mahdollisille kokeiluille, kertoo Yle. Se viittaa myös muiden asiantuntijoiden esittämiin samansuuntaisiin arvioihin.

Ylen uutinen on täällä.

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*