Kuva: Seppo Haavisto

Vuonna 2018 julkisista palveluista määrätyistä asiakasmaksuista 420 961 kappaletta päätyi ulosottoon, tiedottaa sote-alan järjestöjen kattojärjestö SOSTE.

Määrä on viidenneksen suurempi kuin vuonna 2017. SOSTE pitää tilannetta huolestuttavana, mutta ei kuitenkaan yllättävänä.

Mukana ulosottoon päätyneissä asiakasmaksuissa on esimerkiksi noin 69 000 terveyskeskusmaksua sekä reilu 34 000 kappaletta lasten varhaiskasvatusmaksuja. Sosiaali- ja terveyspalveluista vireille tulleita ulosottotapauksia oli yhteensä 386 471 kappaletta.

Luvut pohjautuvat Valtakunnanvoudinvirastolta saatuihin tietoihin.

– Koska suurimpia maksuja maksavat väestöryhmät, joilla on vähiten rahaa, on perusteltua kysyä, onko ihmisillä Suomessa varaa sairastaa ja onko heillä varaa perusoikeuteen eli riittäviin sosiaali- ja terveyspalveluihin, kysyy SOSTEn edunvalvontapäällikkö Anne Perälahti.

Kahdeksan vuoden tarkastelujaksolla ulosottoja oli vuonna 2018 niin ikään ennätyksellinen määrä. Alhaisimmillaan määrä oli tarkastelujaksossa vuonna 2012, jolloin ulosottoon päätyi runsas 180 000 maksua. Vuoteen 2012 verrattuna vireille tulleiden ulosottojen määrä on siis nyt yli kaksinkertaistunut.

SOSTEn pääsihteeri Vertti Kiukas muistuttaa, että asiakasmaksuihin tehtyjen korotusten lisäksi pienituloisten ja paljon sairastavien tilannetta ovat entisestäänkin kurjistaneet tällä vuosikymmenellä tehdyt korotukset lääkkeiden ja terveydenhuollon matkojen omavastuuosuuksiin sekä leikkaukset perusturvaetuuksiin.

– Nämä toimet ovat heikentäneet pienituloisten ja paljon sairastavien palvelujen saatavuutta. Suomi sai jo vuonna 2017 huomautuksen OECD:ltä, että pienituloiset jäävät usein ilman tarvitsemiaan sosiaali- ja terveyspalveluja.

Myös pienet maksut menevät perintään

Käynti terveyskeskuslääkärillä maksaa korkeintaan 20 euroa 60 senttiä. SOSTEn mukaan terveyskeskusmaksujen suuri määrä ulosotossa kertoo, että pienikin maksu on johtanut monella perintään.

Korkeimmat perintään joutuneet maksut ovat kotipalveluista, joista yksittäinen maksu voi nousta useisiin satoihin euroihin. Kotipalveluista ulosottoon joutui noin 5 600 maksua.

Anne Perälahti kuvailee ”sietämättömäksi” sitä, että asiakasmaksut aiheuttavat velkaantumista ja johtavat ulosottoon.

– Pienituloisten maksukykyä pitäisi arvioida ja jättää maksut perimättä tai kohtuullistaa niitä, koska maksuvaikeudet syventävät entisestään sosiaalisia ongelmia ja suorastaan estävät palveluihin pääsyä.

Monet tutkimukset osoittavat, että ihmiset jättävät talousvaikeuksissa tarpeenmukaiset palvelut ja lääkkeet hankkimatta. Potilasjärjestöjen tekemän jäsenkyselyn mukaan noin viidesosa pitkäaikaissairaista tinkii välttämättömistä menoista, kuten ruuasta, selvitäkseen asiakasmaksuista.

Asiakasmaksulaki jäi pöydälle

Yksi viime hallituskaudella kesken jääneitä hyvinvointiin liittyviä lainsäädäntöhankkeita on asiakasmaksulakiesitys. SOSTEssa nähdään, että tämä pitää korjata pikimmiten, sillä uusi asiakasmaksulaki olisi paikannut monia nykyongelmia.

– Ulosottojen vähentämiseksi olisi tärkeää, että asiakasmaksulain uudistaminen saatettaisiin ripeästi loppuun tulevalla hallituskaudella. Lisäksi terveyskeskuspalveluista on tehtävä maksuttomia, kuten Helsingissä jo toimitaan, sanoo Kiukas.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*