Toimeentulotuen hakemisen siirtäminen Kelaan ei ehkä vähennäkään jonoja kuntien luukuilla niin paljon kuin on oletettu.

Korkeat asumiskustannukset aiheuttavat sen, että toimeentulotuen siirtäminen Kelaan pakottaa monet apua tarvitsevat edelleen asioimaan sekä kunnan että Kelan luukuilla, todetaan THL:ssä. Toisaalta EK:ssa esitetään, että asumistukea pitää leikata.

 

Toimeentulotuen siirtäminen Kelan maksettavaksi ensi vuoden alusta piti helpottaa ihmisten asioimista niin, että tukea tarvitsevien ei tarvitse sitä hakea monelta luukulta. Aikaa ja vaivaa säästyisi molemmilta puolin luukkua.

Erikoistutkijat Paula Saikkonen ja Seppo Sallila kirjoittavat THL:n blogissa, että korkeiden asumiskustannusten takia myös kuntien luukulle riittää asiakkaita.

– Ongelman uuteen järjestelmään tuovat kasvukeskusten suuret asumiskustannukset. Kelan asumistuki ei riitä kattamaan asumiskustannuksia, eivätkä niitä kata perustoimeentulotuen yhteydessä saatu asumisen tuki, he kirjoittavat.

Siksi Kelan myöntämiä tukia täytyy täydentää kunnan myöntämällä toimeentulotuella, niinsanotulla täydentävällä ja ehkäisevällä tuella.

– Täydentävää ja ehkäisevää toimeentulotukea tarvitseville perustoimeentulotuen siirto Kelaan osoittaa uuden ’luukun’. Nämä tuet haetaan jatkossakin kunnasta, mutta vasta kun perustoimeentulotuki on haettu ensin Kelasta.

– Mitä menoja täydentävä tuki lopulta kattaa ja miten sitä käytännössä haetaan, ei ole vielä tietoa. Kuntakohtaiset käytännöt tulevat epäilemättä poikkeamaan toisistaan, Saikkonen ja Salila kirjoittavat.

 

EK: Leikataan asumistukea

 

Toisaalla Elinkeinoelämän Keskusliitossa esitetään, että asumistukea leikataan, jotta saadaan rahaa päivähoitomaksujen alentamiseen. EK:n johtaja Ilkka Oksala haluaa myös suosia työtuloja saavia asumistuen jakoperusteissa.

-Työtulojen kasvun asumistukea leikkaavaa vaikusta on alennettava ja samalla tuen yleistä tasoa laskettava.  Jotta asumistuen pienentymistä ei kompensoitaisi toimeentulotuella, asumiskulujen omavastuu on syytä palauttaa toimeentulotukeen, Oksala vaatii.

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä