Sirpa Paatero on yksi SDP:n kansanedustajista, jotka vaativat hallitukselta toimia vastaanottokeskuspaikkakuntien aseman kohentamiseksi. Paatero on myös Kuntaliiton hallituksen puheenjohtaja. (Kuva: Henri Salonen)

SDP:n kansanedustajat Mika Kari, Sirpa Paatero ja Joona Räsänen jättivät keskiviikkona eduskunnassa kirjallisen kysymyksen turvapaikanhakijoita asuttavien paikkakuntien asemasta.

Taustalla on huoli kuntapaikkojen vähäisyydestä ja kuntien voimavaroista kotouttaa turvapaikan saaneita.

Karin, Paateron ja Räsäsen mukaan kuntien haluttomuutta asuttaa turvapaikan saaneita kasvattaa kotouttamiseen saatava kuntakorvaus, johon ei ole tullut toivottua korotusta.

Voimassa olevat korvausperiaatteet ovat peräisin 1990-luvulta.

– Valtion korvaukset eivät tällä hetkellä kata kotouttamisesta aiheutuneita kustannuksia, mikä vaikuttaa kuntien haluttomuuteen vastaanottaa oleskeluluvan saaneita turvapaikanhakijoita. Hallitukselta tarvittaisiin nyt selkeitä avauksia siitä, miten se aikoo edistää kuntapaikkojen syntymistä eri puolille Suomea, Paatero sanoo tiedotteessa.

Karia, Paateroa ja Räsästä huolestuttaa erityisesti niiden vastaanottokeskuspaikkakuntien asema, jotka joutuvat jatkossa rekisteröimään kuntansa asukkaiksi kaikki vastaanottokeskuksessa asuvat oleskeluluvan saaneet turvapaikanhakijat.

– Tilanne on ongelmallinen, sillä esitetystä kotikunnan kirjaustavasta aiheutuu vastaanottokeskuspaikkakunnalle merkittäviä toiminnallisia ja taloudellisia vaikutuksia. Kunnissa ei välttämättä ole voitu lainkaan valmistautua etukäteen kotouttamiseen ja muiden tarpeellisten palveluiden tuottamiseen. Monissa kunnissa ei ole edes laadittu kotouttamisohjelmaa, joka on edellytys kuntakorvauksille, Kari muistuttaa.

Myös Kuntaliitto on toistuvasti vaatinut hallitusta kohtuullistamaan kunnille kotouttamisesta maksettavaa korvausta.

Kuntaliiton maahanmuuttoasioiden erityisasiantuntija Anu Wikman-Immonen totesi aiemmin tänä vuonna, että laskennallisesti nykyiseen korvaustasoon tarvitaan 40-50 prosentin korotus.

Huhtikuun alussa varatoimitusjohtaja Timo Kietäväinen sanoi toivoneensa, että hallitus olisi ottanut korvausten korottamisen mukaan kehysriiheen.

– Se on jäänyt pahasti jälkeen siitä tasosta, mitä sen pitäisi olla, Kietäväinen sanoi korvauksista.

Aiemmin aiheesta:

Wanted: 8 000 kuntapaikkaa

Timo Kietäväinen: Kotouttaminen jää kuntien kontolle

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*