Markku Jalonen. (Kuva: Kunta.tv)

Hallituksen kaavailemista työelämää koskevista uudistuksista osa tuli yllätyksenä myös KT Kuntatyönantajille.

KT on kuitenkin viranomaisena jo aiemmin toimittanut hallitukselle laskelmia erilaisten työmarkkinoita koskevien uudistusten vaikutuksista kunta-alalla, työmarkkinajohtaja Markku Jalonen sanoi Kuntamarkkinoilla keskiviikkona. Luvut tarkentuvat myöhemmin.

Loppiaisen ja muiden arkipyhien siirto tai palkattomuus toisi 168 miljoonaa euroa laskennallista säästöä, ensimmäisen sairauspäivän palkan poistaminen keventäisi työnantajan kustannuksia 252 miljoonaa euroa, ja sunnuntaikorvausten alentaminen 157 miljoonaa euroa.

Vuosilomien lyhentäminen toisi 542 miljoonan euron laskennalliset säästöt. Lomaoikeuden lyhentäminen koskisi myös opettajia.

– KT lähtee siitä, että kaikkien henkilöstöryhmien lomia lyhennetään samassa suhteessa, Jalonen vastasi opettajien lomaoikeutta koskevaan yleisökysymykseen.

Jalonen sanoi, että kun yksityisen työnantajan sosiaaliturvamaksuja alennetaan konkreettisesti, KT vaatii, että myös kuntayönantajan työvoimakustannuksia pitää alentaa samassa suhteessa. KT yllättyi siitä, että sosiaaliturvamaksujen alennus ei esityksen mukaan koske kuntatyönantajaa. Jalonen muistutti, että kunta-alalla eläkemaksu on jo nyt kuusi prosenttia korkeampi.

Jalonen arvioi, että yksityisen työnantajan sosiaaliturvamaksun alentaminen aiotaan kattaa julkisen sektorin toiminnan säästöillä. Myös tämä yllätti kuntakentän.

Jalosen mukaan on mahdotonta, että alennus katettaisiin nirhaamalla kuntien valtionosuusjärjestelmää.

Hallituksen aietta toteuttaa säästöjä pakottavalla lainsäädännöllä Jalonen luonnehti todella isoksi jutuksi. Uudistukset ovat kuitenkin välttämättömiä, myös paisuvien työttömyyskustannusten vuoksi.

Työttömyysvakuutusrahasto joutuu ottamaan tänä vuonna miljardi euroa lainaa kattaakseen työttömyyden kustannuksia. Kunta-alalla työnantajan työttömyysvakuutusmaksu nousee 0,5 prosenttia, ja palkansaajilla samassa suhteessa.

Työelämän kustannuksia alentavat hallituksen toimet enteilevät Jalosen arvion mukaan vaikeita työehtosopimusneuvotteluja.

– Ay-liike lähes jo ajaa tykistöä asemiin, Jalonen kuvasi.

FAKTA

Hallitus esitteli yhteiskuntasopimuksen kaatumista korvaavia toimenpiteitä 8. syyskuuta. Tavoitteena on, että toimet kasvattaisivat työllisten määrää 110 000:lla, lisäys tapahtuisi pääasiassa yksityissektorilla.

Hallituksen tavoitteena on 5 prosentin vähennys työvoimakustannuksissa. Tätä ay-kenttä vastusti neuvotteluissa.

Erityisesti SAK ei halunnut yhteiskuntasopimusneuvotteluissa hyväksyä eikä sitoutua konkreettiseen 5 prosentin kustannustason alentamiseen.

kt_01

 

kt_02

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä