Haminan kaupungin taloustilanne on vaikea. Kuva: Sonja Eloranta.

Haminan kaupunki käynnistää yhteistoimintaneuvottelut vaikean taloustilanteensa vuoksi.

Haminan taloussuunnitelma vuosille 2024-2026 on kumulatiivisesti noin 20 miljoonaa euroa alijäämäinen siitäkin huolimatta, että kunnallisveroprosenttia korotettiin yhdellä prosenttiyksiköllä 9,4 prosenttiin. Vuoden 2024 talousarvio on ensimmäisen osavuosikatsauksen jälkeen 6,6 miljoonaa euroa alijäämäinen.

Haminan sopeuttamistarve seuraavien vuosien aikana on noin 10 miljoonaa euroa. Jo kuluvan vuoden aikana kaupunki haluaa selvittää näkymän siitä, miten ja millä toimenpiteillä sekä missä aikataulussa talous saadaan tasapainotettua.

Säästöjä esitetään mm. kaupunginvaltuuston palkkioista, kaupunginhallituksen ja hyvinvointivaliokunnan alaisista avustuksista, tapahtumien karsimisesta ja ostopalveluista. Kasvatus- ja koulutuspalveluissa ilman palveluverkkoon puuttumista säästöjä on saatavissa mm. tuntikehyksestä, iltapäivätoiminnasta ja Hamina-lisästä.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Kokonaisuudessaan kaupungin johtotiimin tunnistamia ja realistia sopeutustoimenpiteitä vuodelle 2024 on noin miljoonaa euroa. Vuosien 2025 ja 2026 osalta säästöpotentiaali on noin 3-4 miljoonaa euroa.

Tulosalueiden säästölaskelmissa ei kuitenkaan ole huomioitu henkilöstömenoja ja niiden vähennyksiä. Kaupungin henkilöstömenot ovat kokonaisuudessaan lähes 40 miljoonaa euroa vuodessa, mikä on noin 58 % kaupungin toimintamenoista. Henkilöstömenojen osalta tavoite on noin 5-7 miljoonaa euroa vuoden 2026 loppuun mennessä.

Kaupunginhallituksen päättämissä yhteistoimintaneuvotteluissa voidaan päätyä irtisanomisiin. Neuvottelujen henkilöstövaikutukset kohdentuvat enintään 50 henkilöön.  

– Henkilöstömenojen vähentäminen voi siis käytännössä tarkoittaa määräaikaisten palvelusuhteiden päättymistä, luonnollisen poistuman hyödyntämistä, osa-aikaistamisia, irtisanomisia, toimintojen uudelleen organisointia tai palveluiden ulkoistamista, esittelytekstissä todetaan.

– Myös muutokset nykyisen henkilöstön työnjaossa ja tehtäväkuvissa ovat mahdollisia. Työnantajan harkitsemat toimenpiteet täsmentyvät yhteistoimintamenettelyn edetessä. Mahdolliset irtisanomiset, osa-aikaistamiset tai merkittävät muutokset palvelussuhteiden ehtoihin kohdentuvat enintään 50 henkilöön.

Lue myös:

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*