Seinäjoella seurataan tarkasti, mitä valtio aikoo tehdä kuntien rahoituspohjaan liittyen, kaupungin rahoitusjohtaja Mika Itänen kertoo. Itästä mietieyttää muun muassa hallituksen linjaama kuuden miljardin euron sopeuttamisohjelma, jonka päälle on väläytelty jopa kolmen miljardin euron lisäsopeutusta.

-Kun tiedeteään esimerkiksi se marraskuun viime hetken valtionosuusleikkaus, meillä se tarkoittaa, että jos se menee täytäntöön, puoli prosenttiyksikköä pitäisi kunnallisverotusta nostaa heti, eikä kunnan tilanne parane yhtään.

-Sillä on merkitystä kunnan näkökulmasta, kuinka hyvin valtio on mukana, kun peruspalveluja parannetaan ja varsinkin kun investoidaan paljon. Seinäjoki on vahva kasvukaupunki, ja on tärkeää, että rahoitus pystytään tekemään myös investointeihin.

Kunnat ja erityisesti kasvavat kaupungit tekivät vuonna 2023 melko vahvan tuloksen tuoreimpien tilinpäätösarvioiden mukaan, mutta Seinäjoella tulos näyttää vahvasti miinusta.

Tässäkin taustalla on mm. perhekeskukseen investoiminen ja pelko siitä, mitä hyvinvointialue voisi tehdä, Mika Itänen kertoo.

Katso Mika Itäsen videohaastatttelu klikkaamalla kuvaa.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä