”Monien kuntien tekemä kokonaisulkoistus ei ole taikatemppu, vaan se perustuu siihen, että uusi yksityinen toimija tulee kehittämään paikallista peruspalvelua tuottavammaksi, vaikuttavammaksi ja paremmin johdetuksi ja saa pysäytettyä kohtuuttoman menokasvun.”

Näin kirjoittaa Hämeenkyrön kunnanjohtaja Antero Alenius mielipidekirjoituksessaan Tuottavuutta soten kaatumisesta huolimatta, jossa hän muistuttaa, että sote-uudistus ei olisi automaattisesti alentanut kuntien kustannustasoa.

– Uudistusta valmisteltaessa tavoitteet vaihtuivat säästöistä lopulta vain kustannusten nousukertoimen lieventämiseen. Säästöjä tivattaessa myönnettiin, että hyödyt vaativat hyvää johtamista ja uudistuksen toteuttamista, joiden luotettiin tulevan näkyviin vasta seuraavina vuosina, Alenius kirjoittaa.

Hämeenkyrössä suunta on kääntynyt alijäämäisestästä viime vuoden 3,5 miljoonan euron positiiviseen vuosikatteeseen ja 830 000 euron ylijäämään tuloksessa.

– Keinoina eivät ole olleet kokonaisulkoistus, irtisanomiset tai lomautukset, vaikka henkilöstömäärämme ja palkkamenomme ovat laskeneet vuodesta 2010 alkaen. Samalla myös sairauslomien määrä on vähentynyt.

– Hämeenkyrössä emme ole keskittyneet hallinnon uudistamiseen, vaan palveluiden ja niiden tuottavuuden kehittämiseen.

Yksityiseen turvautumisen lisäksi peruspalveluiden saamisessa vaikuttavammaksi kunta voi toimia myös itse, Alenius muistuttaa.

– Mikä estää kuntia tekemästä sitä itse, ei ainakaan perustuslaki ja kunnallinen itsehallinto.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä