Pääkaupunkiseudun päiväkotien sulkeutuminen lakon vuoksi vaikuttaa monien ihmisten arkeen. Kuva: Ville Miettinen

Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT vaatii, että hallitusohjelman tavoitteesta rajata poliittisten työtaisteluiden pituutta enintään yhden vuorokauden pituiseksi pidetään kiinni.

-Pidämme erittäin tärkeänä, että hallitus ohjelmansa mukaisesti rajaa poliittisten työtaistelujen kestoa ja asettaa niillekin ennakkoilmoitusvelvoitteen ja muut pelisäännöt, KT:n neuvottelujohtaja Anne Kiiski sanoo tiedotteessa.

Kiiski edustaa KT:ta työrauhalainsäädäntöä valmistelemassa kolmikantaisessa työryhmässä.

KT kritisoi työntekijäjärjestöjen SuPerin, Tehyn, JHL:n ja OAJ:n ilmoitusta laajoista varhaiskasvatukseen kohdistuvista poliittisista lakoista pääkaupunkiseudulla 31.1.–1.2.2024.

-Lapsiperheiden, palkansaajien ja työnantajien arki vaikeutuu kohtuuttomasti, sanoo KT:n toimitusjohtaja Markku Jalonen.

Lakolla vastustetaan hallituksen suunnittelemaa vientivetoista palkkamallia. JHL:n mukaan malli tarkoittaisi käytännössä, että varhaiskasvatusalan palkat jäävät jatkossakin mataliksi, mikä puolestaan vaikeuttaisi pätevän työvoiman löytämistä entisestään.

– Ymmärrän, että lakko on tiukka paikka lapsiperheille. Toivottavasti myös hallitus huomaa vihdoin, että suomalaisten arki ei pyöri ilman lastenhoitajia ja muita varhaiskasvatuksen ammattilaisia. Hallitus ajaa Suomeen palkkamallia, joka jättäisi päiväkotien työntekijät palkkakuoppaan. Sopii kysyä, millaisissa ongelmissa olemme, jos varhaiskasvatukseen ei jatkossa saada pätevää työvoimaa, JHL:n va. puheenjohtaja Håkan Ekström sanoo tiedotteessa.

– KT on ollut ja on yhä valmis neuvottelemaan Suomen työmarkkinamallista, Markku Jalonen korostaa.

Mainittujen järjestöjen lakkojen lisäksi useat akavalaiset järjestöt ovat ilmoittaneet ulosmarsseista 6.2. muun muassa Helsingissä, Turussa ja Tampereella. Kunta- ja hyvinvointialoilla ulosmarsseihin ovat kertoneet osallistuvansa muun muassa Lääkäriliitto ja sosiaalityöntekijöitä edustava Talentia. Poliittiset työtaistelut eivät koske virkasuhteista henkilöstöä.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä