Markku Jalonen. (Kuva: Kunta.tv)

Kunta-alan työmarkkinajohtaja Markku Jalonen pitää erittäin valitettavavana, että työmarkkinaosapuolet eivät päässeet yhteisymmärrykseen hallituksen ajamasta yhteiskuntasopimuksesta.

Hallituspuolueiden johtajat tiedottivat yhteiskuntasopimuksen neuvottelujen päättymisestä tuloksettomina torstai-iltana.

– Suomen kilpailukykyä olisi ollut mahdoton parantaa ilman konkreettista ja mitattavaa tavoitetta alentaa yksikkötyökustannuksia. Ilman tätä koko yhteiskuntasopimus olisi ollut enemmän tai vähemmän epämääräinen, Jalonen sanoo KT:n tiedotteessa.

Julkisen talouden vajeen supistaminen olisi Jalosen mukaan ehdottomasti edellyttänyt yhteiskuntasopimuksen tekemistä, sillä keskitetyistä maltillisista palkkaratkaisuista huolimatta työllisyystilanne on edelleen heikentynyt, ja Suomen kansantalous ei ole kasvanut useaan vuoteen.

– Perinteiset työmarkkinaratkaisut eivät enää riitä ratkaisemaan kansantalouden ja työllisyyden ongelmia, vaan nyt olisi tarvittu yhteiskuntasopimuksen sisältämiä rakenteellisia uudistuksia mm. tehdyn työajan osalta.

Jalonen pitää nyt entistäkin tärkeämpänä, että hallitus vie päättäväisesti eteenpäin hallitusohjelmassa olevia työelämän- ja työlainsäädännön uudistuksia.

– Yhteiskuntasopimuksen kaatuminen korostaa tarvetta tehdä erittäin maltillisia palkkaratkaisuja vuoden 2016 syksyllä. Julkisella sektorilla palkankorotusvaraa ei ole moneen vuoteen lainkaan.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä