Kunta-ala kokoontui Kuntatalolle sopimusten allekirjoitukseen. Kuva: Kari Långsjö.

KT ja kunta-alan pääsopijajärjestöt (Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO, Kunta-alan Unioni ja Kunta-alan koulutettu hoitohenkilöstö KoHo) allekirjoittivat maanantaina kilpailukykysopimuksen mukaiset kunta-alan sopimukset.

Niiden piirissä ovat kaikki kuntien ja kuntayhtymien 422 000 palkansaajaa. Sopimuskausi on 1.2.2017–31.1.2018.

Työmarkkinakeskusjärjestöt saavuttivat kilpailukykysopimuksesta neuvottelutuloksen 29.2.2016, ja KT ja kunta-alan pääsopijajärjestöt pääsivät sopimukseen kilpailukykysopimusta toteuttavista kunta-alan työ- ja virkaehtosopimuksista 31.5.2016.

KT:n ja kunta-alan pääsopijajärjestöjen päättävät elimet hyväksyivät neuvottelutuloksen kokouksissaan touko–kesäkuun vaihteessa. Työmarkkinakeskusjärjestöjen johtajat allekirjoittivat kiky-sopimuksen 14.6.2016.

jalonen_kt_kiky
Markku Jalonen. (Kuva: Ville Miettinen)

KT:n työmarkkinajohtaja Markku Jalonen myönsi olon olevan helpottunut. Kikyä on käytännössä väännetty liki puolitoista vuotta eli nykyisen hallituskauden ajan.

– Nimet on kaikissa kunta-alan viidessä eri työ- ja virkaehtosopimuksessa.

– Aamulla oli vielä vaiheita loppuun saakka, tiettyä liikettä olemassa.

”Vaiheilla” Jalonen viittasi siihen, että Superin puheenjohtaja Silja Paavola teki ratkaisun papereiden allekirjoittamisesta viime tingassa.

Paavola sanoi päättäneensä allekirjoituksesta ”kaksi vaille kaksitoista” ehdittyään lukea kunta- ja kehitysministeri Anu Vehviläisen, kesk., tiedotteen.

– Vielä puoli kaksitoista sanoin, että en allekirjoita.

Vehviläinen vahvisti tiedotteessaan hallituksen viimeviikkoisen lupauksen kuntatalouden tilanteen seuraamisesta ja mahdollisista korjausliikkeistä tarvittaessa.

Paavola aikoo seurata, että hallituksen lupausta noudatetaan. Hän suhtautuu varauksella hallituksen lupaamiin, budjetin dynaamisiin vaikutuksiin, jotka tasaavat kikyn vaikutusta kuntatalouteen.

– Se on uskon asia, se on toive.

Ilman dynaamisia työllisyys- ja kasvuvaikutuksia kiky heikentäisi kuntataloutta ensi vuonna 90 miljoonalla eurolla.

– Tärkeintä on että kuntatalouden uraa seurataan tarkkaan ja hallitus on lupautunut siihen, Markku Jalonen sanoi.

nimet_kiky
Kuva: Ville Miettinen

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*