Ison-Britannian päätös erota EU:sta on uusi epävarmuustekijä, joka vaikuttaa Suomessa kuntatalouteen heikentämällä tulopohjaa, arvioi Kuntaliiton pääekonomisti Minna Punakallio.

Hän ei näe Brexitin vaikuttavan kuntiin välittömästi, mutta osakekurssien heilumisen ja korkomarkkinoiden lisääntyvän epävarmuuden vuoksi tilanteesta kärsivät mm. Britanniassa toimivat yritykset.

– Jos kunnassa on useita Britanniaan vieviä yrityksiä niin supistuva kysyntä ja heikompi tuloskunto välittyvät kuntatalouteen nopeasti pienempinä yhteisöverotuloina ja vähentyvänä työllisyytenä, Punakallio toteaa Kuntaliiton verkkosivuilla.

– EU:sta eroaminen on kuitenkin pitkä, useita vuosia kestävä prosessi. Sen aikana moniin nyt auki oleviin kysymyksiin löytyy varmasti toimivia ratkaisuja. Ennustan kuitenkin, että neuvotteluiden aikana tulee tapahtumaan vielä monia yllättäviä käänteitä. Huojentavaa kuitenkin joka tapauksessa on se, että kunnat eivät kuitenkaan Brexitin eturintamassa ottamassa ensimmäisiä iskuja vastaan.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*