Työmarkkinajohtaja Markku Jalonen

Kunta-alan henkilöstöjärjestöt ovat haluttomia paikallisiin säästösopimuksiin, vaikka niillä voitaisiin vältää kunnissa työntekijöiden lomautukset ja irtisanomiset.

Kunta-alan työmarkkinajohtaja Markku Jalonen sanoo, että paikallisilla säästösopimuksilla voitaisiin ottaa huomioon kuntakohtaiset ja kuntayhtymäkohtaiset sopeutustarpeet.

– Paikallisen sopimisen kautta voisimme estää lomautukset ja irtisanomiset ja eennen kaikkea turvata palvelut. Myös lomautustilanteessa palveluiden järjestäminen voi olla hankalaa, Jalonen sanoo Kunta.tv:n haastattelussa..

Viime vuonna vain 11 kunnassa ja kuntayhtymässä saatiin sovituksi henkilöstömenosäästöistä paikallisilla virka- ja työehtosopimuksilla.

Mainos



Uudelleen alkaneissa yhteiskuntasopimusneuvotteluissa sopimukseen pääseminen edellyttää kaikilta osapuolilta kompromissihalukkuutta, Jalonen sanoo.

 

Henkilöstömenoista leikattiin
viime vuonna 1,4 prosenttia.

KT Kuntatyönantajien selvityksen mukaan kunta-alalla leikattiin vuonna 2015 henkilöstömenoista keskimäärin 1,4 prosenttia. Tämä on 302 miljoonaa euroa koko kunta-alan työvoimakustannuksista. Kunta-alan palkkasumma henkilösivukuluineen oli viime vuonna noin 21 miljardia euroa.

Mainos



Samantasoisia säästöjä on odottavissa myös tälle vuodelle. Selvitykseen vastanneet kuntatyönantajat varautuvat tänä vuonna 1,6 prosentin, eli 336 miljoonan euron säästöihin työvoimakustannuksista. Säästötarvetta on lähes kaikissa kunnissa ja kuntayhtymissä.

Taloudellisin perustein kuntasektorilla irtisanottiin viime vuonna noin 250 henkilöä ja tänä vuonna arviolta noin 300 henkilöä. Irtisanomisia toteutti tai suunnittelee parikymmentä kuntaorganisaatiota.

Katso Markku Jalosen haastattelu:

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*