Hämeenlinnassa sähköinen terveyspalvelu on auki ympäri vuorokauden. (Kuva: Ville Miettinen)

Maaliskuussa Hämeenlinnassa käyttöön otettu minunterveyteni.fi -palvelu on esimerkki siitä, mihin suuntaan terveydenhuoltoa halutaan viedä.

Hämeenlinnalaisille on tarjolla mm. verkossa tehtävä terveystarkastus, lääketieteelliseen tietoon perustuva sähköinen oirekartoitus sekä verkossa saatavan itsehoito- ja toimintasuosituksen mahdollisuus.

Tällaisten palvelujen kokeilu on laajenemassa, kun Sitran rahoittamassa Omahoito- ja digitaaliset arvopalvelut -projektissa (ODA) siirrytään hankinta- ja toteutusvaiheeseen Espoossa, Tampereella, Turussa, Helsingissä, Oulussa, Joensuussa ja Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksotessa.

Sitran asiantuntija Eero Raunio uskoo, että aika on kypsä sähköisten omahoitoratkaisujen ottamiselle osaksi terveydenhuollon arkea valtakunnallisesti.

– Tekniikka on valmiina, asiakkaat ovat valmiita ja myös terveydenhuollon ammattilaisten asenteet uusia palvelumalleja kohtaan ovat viime vuosina muuttuneet hyvien kokemusten myötä selvästi aiempaa myönteisemmiksi, Raunio sanoo.

Palvelumallit uusiksi

Eksoten toimitusjohtaja Pentti Itkonen muistuttaa, että tavoitteena ei pidä olla vain vanhojen palvelujen siirtäminen uusille alustoille vaan kokonaan uudenlaisten palvelumallien ja toimintatapojen luominen, jolloin palvelujärjestelmästä voidaan tehdä aidosti entistä tehokkaampi, joka vastaisi osaltaan myös tarpeeseen kuroa kiinni julkisen talouden kestävyysvajetta.

– Olemme jälleen ajautuneet keskusteluun leikkauksista, joka kertoo siitä, että emme ole vieläkään saaneet teknologiasta tarpeeksi irti. Ja kun taloustilanne kohenee, leikkausten jälkeen palataan taas vanhoihin käytäntöihin. Kannattaako meidän todellakin tehdä vanhoihin toimintamalleihin perustuvia, tarpeettomia investointeja vielä kymmenen vuoden ajan, kunnes meillä on päättäjinä sukupolvi, joka ymmärtää palveluinnovaatioiden päälle? Itkonen kysyy.

ODA-projektia esitellään tänään alkaneilla Terveydenhuollon atk-päivillä Tampereella.

atk_pv_02

Lisää aiheesta 13.5. ilmestyvässä Kuntalehdessä 6/2015, jonka teema on sote.

Lue myös:

Sitra: Hämeenlinna nousi terveystiedon ja -palveluiden yhdistämisessä

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä