Osallistuva budjetointi on yleistynyt kunnissa ja sen toteutustavat vaihtelevat. Ideana on osallistaa kuntalaisia, usein erityisesti nuoria, kunnan asioista ja rahankäytöstä päättämiseen. Kuva: Pixabay

Oulun kaupunki on kolminkertaistanut osallistuvan budjetoinnin ideoiden toteutukseen käytettävän rahasumman tälle vuodelle. Vuonna osbu-ideoita toteutetaan 240 000 eurolla, kun viime vuonna summa oli 70 000 euroa.

Oulussa osbu-ideoita tälle vuodelle voi jättää tästä päivästä alkaen, ja ideointi on auki pari viikkoa. Vuosi sitten oululaiset antoivat osbuun 177 ideaa, joista 17 valittiin äänestykseen.

Osallistuva budjetointi on toimintatapa, jossa asukkaat päättävät tietyn rahasumman käytöstä. Asukkaat voivat jättää ideoita kaupungin kehittämiseksi, ja kaikki kaupungille tulleet ideat arvioidaan ja toteuttamiskelpoiset viedään äänestykseen. Äänestämällä asukkaat päättävät, mitkä ideat toteutetaan.

Oulussa osbu-ideoista voivat äänestää voivat kaikki 13-vuotta täyttäneet ja sitä vanhemmat kaupunkilaiset. Kaupunki vastaa äänestyksessä voittaneiden ideoiden toteuttamisesta. 

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Osallistuvan budjetoinnin tavoitteena on lisätä asukkaiden vaikuttamis- ja osallistumismahdollisuuksia sekä lisätä asukkaiden ja kaupungin välistä vuoropuhelua.

Monenlaista osbua

Kuntien tavat toteuttaa osallistuvaa budjetointia (toiminnasta voidaan käyttää myös nimitystä osallistava budjetointi) vaihtelevat. Esimerkiksi Tampereella osallistuvan budjetoinnin kierros toteutetaan joka toinen vuosi siten, että valtuusto valitsee osbun teeman, joka vaihtuu eri kierroksilla. Lasten ja nuorten hyvinvointi oli teemana vuosina 2020–2021. Vuosien 2022–2023 teemana on turvallinen arki.

Tampereen kaupunginvaltuusto myönsi vuosiksi 2020–2021 ja 2022–2023 osallistuvan budjetoinnin toteutukseen 450 000 euroa siten, että määräraha kohdistui tasaisesti ympäri kaupunkia. Jokaiselle kaupungin viidestä alueesta (etelä, itä, keskusta, länsi, pohjoinen) oli varattu 70 000 euroa ja koko kaupungin alueella toteutettavaan osbu-toimintaan oli käytössä 100 000 euroa.

Hämneenlinnassa puolestaan tuoreimmat ideat ovat jo olleet viikon äänestettävissä. Hämeenlinnalaisilla on ensi maanantaihin 22. tammikuuta aikaa kertoa näkemyksensä, mihin osallistavan budjetoinnin 30 000 euroa tulisi kohdistaa. Hämeenlinnassa ideoita tuli 43, joista 22 otettiin mukaan äänestykseen.

Kirkkonummella, jonka osbu-äänestys alkaa tänään, samalla selviävät äänestettävät ideat. Ehdotuksia äänestettäviksi projekteisksi marraskuussa päättyneen ideavaiheen aikana tuli yli 500. Myös Kirkkonummella osbu-kausi on kaksi vuotta, eli nyt kuntalaiset äänestävät siitä, miten kuntaa kehitetään vuosina 2024-2025 osbun 100 000 euron määrärahalla.

Sodankylässä puolestaan vuoden 2024 osbu-äänestys käytiin jo vuonna 2023, ja ylivoimainen voittaja oli idea rahan käyttämisestä Kitisenjoen ylittävään kävelysiltaan. Osbu-ideointi kerästi Sodankylässä 757 ääntä, eli yli sata ääntä enemmän kuin vuotta aiemmin. Myös määräraha on suurempi kuin aiemmin, tämän vuoden talousarvioon esitettiin osallistuvan budjetin summan kasvattamista 30 000 eurosta 50 000:een.

-Seuraavaksi selvitämme, miten saisimme rakennettua kävelysillan. Osallistuvaan budjetointiin varattu määräraha riittää sillan yleissuunnitteluun. Sen perusteella tehdään lopullinen päätös rakentamisesta vuoden 2025 investointisuunnitelmassa. Toivon, että kuntalaisten tahtotila menisi maaliin, Sodankylän kunnanjohtaja Jari Rantapelkonen sanoi kunnan verkkosivuilla.

Lisää rahaa, lisää ideoita?

Muuallakin määrärahan kasvattaminen näyttää lisänneen ideoinnin ja äänestämisen aktiivisuutta.

Tuusulan kunta sai ennätykselliset 860 ideaa, kun osallistuvan budjetoinnin määräraha vuonna 2023 tuplattiin 200 000 euroon ja projektien toteutusaika pidentyi vuoden 2024 loppuun. Vuoden 2022 osbuun Tuusulassa annettiin 551 ideaa.

-Tuusulan edellisen osbu-kierroksen aikana tehdyn tutkimuksen tulokset puoltavat suurempaa budjettia. Isommalla budjetilla voidaan toteuttaa suurempia ja vaikuttavuudeltaan merkittävämpiä projekteja. Ihmisten hyvinvoinnin lisääntyminen ja asuinympäristön parantuminen edistävät yhteisöllisyyttä ja osallisuutta, kunnan verkkosivuilla perustellaan kehittämispäätöstä.

Tuusulassa osbua on päätetty kehittää myös tiivistämällä yhteistyötä koulujen ja oppilaitosten välillä.

– Tutkimustulosten mukaan tuusulalaiset nuoret ja nuoret aikuiset ovat aliedustettuina osbun ideoissa ja äänestyksissä. Nyt on aloitettu yhteistyö Keudan kasvatus- ja nuorisotyön opiskelijoiden kanssa nuorten ja nuorten aikuisten aktivoimisessa ja tavoittamisessa. Peruskouluissa tiivistynyt yhteistyö näkyy 5. ja 6. luokkalaisille pidettävinä osallisuutta edistämässä -oppitunneissa.

Osbu-rahaa on Tuusulassa käytetty mm. puistojen ehostamiseen, mielen hyvinvoinnin palveluihin nuorisotaloilla sekä kuntosali- ja uintikorttien tarjoamiseen nuorille työttömille. Tänä vuonna toteutetaan mm. musafestarit ja ulkoliikuntapaikka.

Kaikkiaan tuusulalaiset äänestivät 31 erilaista projektia toteutukseen käynnissä olevalla osallistuvan budjetoinnin 2023–2024 kierroksella. Projektien toteutus käynnistyi kesäkuussa 2023 ja joulukuun puoliväliin mennessä oli valmistunut kuusi projektia.

– Nuoret ovat tehneet Jokelan Monarista oman näköisensä, lahjoitusruokatoiminta on saanut jatkoa, roska-astioita on asennettu eri puolille Tuusulaa, Riihikallion nuorisotilalle on saatu uusia musiikkivälineitä, Rusutjärven uimarannalle on pystytetty liukumäki ja viimeisimpänä on asennettu kausivalot tuomaan tunnelmaa Vanhankylän ja Klemetskogin koulujen ympäristöön, yhteisömanageri Katja Repo kertoi kunnan verkkosivuilla.

Lue myös:

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*