Pori on pettynyt Venatorin ratkaisuun, kertoi Diana Bergroth-Lampinen Kuntamarkkinoilla.

Suunnaton suru ja pettymys.

Näin kuvaili Porin kaupunginhallituksen puheenjohtaja Diana Bergroth-Lampinen, sd., tunnelmia kaupungissa eilisen jälkeen. Titaanidioksidia valmistava Venator ilmoitti eilen ajavansa Porin-tehtaansa alas vuoteen 2021, mikä merkitsee kaupungille 450 työpaikan menettämistä.

Bergroth-Lampinen kertoi kaupungin elinvoimaan iskevän dramaattisten käänteen vaikutuksesta Kuntamarkkinoilla Tulevaisuuden kunta -seminaarin alkajaisiksi. Seminaarissa esiintyi Porin kaupungin johtoa ja myös kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkosen piti olla mukana.

Luukkosta ei kuitenkaan Kuntatalolla nähty, hän oli mukana hoitamassa kriisin vaikutuksia.

Luukkonen ja Bergroth-Lampinen olivat eduskunnassa käymässä, kun uutinen merkittävän työllistäjän lähdöstä tavoitti heidtä.

– Jos jokin onni onnettomuudessa oli, niin se että olimme eduskunnassa. Verkostoista on suuunnaton apu. Saimme viestin välittömästi oikeassa paikassa oikeille henkilöille, Bergroth-Lampinen sanoi ja kertoi minsiteritapaaisten asian johdosta olevan menossa.

– Itse pääsin tänään tapaamaan helsinki-Vantaan lentokentällä Venatorin varatoimitusjohtaja Antje Gerberin, joka kertoi tilanteesta, Bergroth-Lampinen sanoi.

Hän muistutti, että Venatorin lähtö ei ole isku vain kaupungille vaan myös ympäristölle

– Vakavaksi vetää. Ennakointi on vaikeaa, ympäristövaikutuksia on niin paljon. Alueella on suuria alihankintaketjuja. Pitkä prosessi tästä tulee, Bergroth-Lampinen ennakoi

Porin sivitystoimenjohtaja Esa Kohtamäki muistutti, että Pori on noussut ennenkin raskaasta iskusta, ja viittasi Porin Puuvillan paloon 1981. Kyseessä oli Suomen kaikkien aikojen suurin teollisuuslaitosta kohdannut tulipalo.

Puuvillatehtaan tiloissa toimii nykyään Porin yliopistokeskus ja kauppakeskus.

– Siellä on nykään enemmän ihmisiä töissä kuin tehtaassa oli, Kohtamäki sanoi.

Pori kritisoi Venatoria

Porin kaupunki kritisoi keskiviikkona Venatorin toimintaa ennakoimattomaksi. Tehdas paloi viime vuonna eikä sen tuotantoa saatu entiselle tasolle. Kaupungissa kuitenkin odotettiin, että yhtiöltä löytyi pitkäjänteisyyttä yrittää tehtaan kuntoon saattamista.

Viime viikolla yhtiö ilmoitti tehtaan rakentamisen uudesta projektiorganisaatiosta, Porin kaupunki muistutti tiedotteessa keskiviikkona.

– Tänään (keskiviikkona) olemme lukeneet Venator Groupin sivuilta mediatiedotteen, jonka mukaan tehdas suljetaan ja tuotanto siirretään yhtiön muihin yksiköihin. Mediatiedotteessaan Venator ilmoittaa kohtelevansa henkilöstöään reilusti ja kunnioituksella koostuen arvoista ja olemassa olevista käytännöistä. Tämä ei riitä Porin kaupungille, tuskin henkilöstöllekään. Porin kaupunki vaatii, että yhteiskuntavastuu kannetaan, kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkonen linjasi tiedotteessa.

Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja, kansanedustaja Krista Kiuru, sd., ilmoitti tiedotteessa, että Pori odottaa “valtioneuvostolta nopeita toimia tilanteen hoidossa”.

Miettinen Ville
Miettinen Ville
ville.miettinen@kuntalehti.fi
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*