Lahti on pärjännyt suurista kaupungeista halvimmalla sosiaali- ja terveyspalveluista, selviää Kuntaliiton tekemästä vertailusta. Näin siitä huolimatta, että Lahdessa on epäsuotuisia tekijöitä kuten vanheneva väestö ja korkea työttömyys, huomauttaa toimialajohtaja Mikko Komulainen.

Lahden sote-kustannukset asukasta kohden olivat viime vuonna 2 213 euroa asukasta kohden kun suurten kaupunkien keskiarvo oli 2 320. Joukon korkeimmat kustannukset oli Oulussa, 2 490 euroa asukasta kohden.

Komulaisen mukaan syitä on useita.

Ensimmäiseksi hän nostaa 2011−2012 aloitetun rakennemuutoksen jossa toimintaa siirrettiin aiempaa enemmän avopalveluihin. Vanhustenhuollossa vähennettiin lähes 500 vuodepaikkaa.

Perusterveydenhuolto perustuu klinikkamalliin. Lahdessa on yksi terveyskioski, sitten on klinikoita ja vain yksi varsinainen laajan palvelun terveysasema.

– Olemme päässeet huippuluokan tuottavuuteen, Komulainen sanoo.

 

Jatkuvaa ohjausta ja neuvottelemista

 

Hänen mukaansa Lahti on selvinnyt myös erikoissairaanhoidossa kohtuullisilla kustannuksilla.

Kustannuksia pystytään hillitsemään myös ostopalveluissa. Komulaisen mukaan ostopalvelujen kustannukset ovat pysyneet ennallaan vaikka palvelujen käyttö on lisääntynyt. Kasvava asiakasmäärä hoidettu tuottavuutta nostamalla.

– Se vaatii jatkuvaa dynaamisempaa tilaaja- ja omistajaohjausta ja neuvottelemista.

Tilastoissa Lahti on ykköstilalla vanhuspalvelujen ja avohoidon kustannuksissa. Erikoissairaanhoidon kustannuksissa kaupunki on neljänneksi paras.

 

Edit: Toimialajohtaja Komulaisen kommentteja on täydennetty klo 11.57.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä