TImo Reinan mukaan kuntia ollaan työntämässä marginaaliin työttömyyden hoidossa. (Kuva: Henri Salonen)

Kuntien mahdollisuuksia auttaa työttömiä tulisi kaikin tavoin helpottaa eikä marginalisoida, kuten nyt on tapahtumassa, Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Timo Reina muistutti puheessaan FCG:n Työllisyysfoorumissa Lappeenrannassa keskiviikkona.

Reinan mukaan kuntien roolia vähätellään työttömyyden hoidossa. Tämä konkretisoituu Reinan mukaan siinä, että toimiviksi osoittautuneita työllisyyskokeiluja ollaan ajamassa alas ilman, että niiden hyviä toimintamalleja voitaisiin joustavasti siirtää uuteen kasvupalvelumaailmaan.

– Kokeilulain jatko ehdittäisiin hyvin tehdä vieläkin, jos tahtoa olisi. Kuntakentällä oltaisiin erittäin tyytyväisiä, jos ministeri Lindström antaisi kunnille tilaa edistää työllisyyttä. Myös eduskunnassa on laajasti toivottu kokeilulain jatkoa, Reina muistutti.

Työministeri Jari Lindström, sin., on pitänyt kiinni siitä, että kokeilulainsäädäntöä ei jatketa, toisin sanoen nykyiset kokeilut ajetaan alas. Hallituskumppani kokoomuksen kansanedustaja Arto Satonen on jättänyt lakialoitteen, jossa esitetään kokeilut mahdollistavan lainsäädännön jatkoa.

Kokeilujen tilalle työ- ja elinkeinoministeriö (TEM) suunnittelee kasvupalvelupilotteja. Myös nämä pilotit edellyttävät erillistä lainsäädäntöä, joka odottaa käsittelyä eduskunnassa.

Eduskunnan työelämä- ja tasa-arvovaliokunta odottaa saavansa Lindströmiltä selvityksen siitä, miten varmistetaan, etteivät kuntapohjaisten kokeilujen asiakkaiden palvelusuhteet katkea, jos työllisyyskokeilut päättyvät.

Timo Reina huomauttaa, että kasvupalvelu-uudistusta on TEMin johdolla valmisteltu tavalla, jossa kunnille ei jäisi juuri muuta kuin työmarkkinatuen maksajan osa.

– Kuvaavaa on, että yksityisille palveluntuottajille ollaan mahdollistamassa pääsy työttömien asiakkaiden tietoihin, mutta virkavastuulla toimiville kunnan viranhaltijoille tällaista mahdollisuutta ei edelleenkään haluta antaa. Myös työllistymistä edistävä lakisääteinen monialainen yhteispalvelu TYP, jossa kunta, TE-toimisto ja Kela toimivat yhdessä, ollaan lopettamassa. Työpajatoiminnan tulevaisuus on niin ikään epäselvä, hän listasi esimerkkejä.

Reina muistutti, että kuntien tehtävä on perustuslain mukaan osana julkista valtaa edistää työllisyyttä ja pyrkiä turvaamaan jokaisen oikeus työhön. Kuntalaki velvoittaa kunnat edistämään asukkaidensa hyvinvointia ja alueensa elinvoimaa.

– Jo tästä syystä kuntien roolia näissä asioissa pitäisi vahvistaa. Kunnat panostavat työllisyyteen vähintään miljardi euroa vuodessa, kun mukaan lasketaan työmarkkinatuen rahoitusosuus. Näitä satsauksia ei kannata vaarantaa tilanteessa, jossa meidän on tavoiteltava merkittävää työllisyysasteen kasvua hyvinvointiyhteiskunnan perustan turvaamiseksi.

Reinan puhereferaatti Kuntaliiton verkkosivuilla

LUE MYÖS:

Timo Aro: Rakennemuutos on alueille mahdollisuus – työikäisen väestön kato kunnista on haaste kasvulle

Kunta-alan työmarkkinaosapuolet käynnistävät työn murroksen pitkäjänteisen seurannan

Kasvupalvelujen markkinakärki kaventaa maakunnan määräysvaltaa ja kunnan mahdollisuuksia työllisyyden hoidossa

Tampereen kaupunki palkittiin vaikuttavista hankinnoista

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä