Kuva: Kunta.tv
Riihimäellä on kaupunginjohtaja Sami Sulkon mukaan edessä merkittäviä sopeutustoimia taloudellisen tilanteen saamiseksi pitkällä aikavälillä kestävälle tasolle.

Riihimäki aloittaa koko henkilöstöä koskevat yhteistoimintaneuvottelut. Riihimäen kaupunginhallitus hyväksyi kaupunginjohtaja Sami Sulkon esityksen yt-neuvottelujen aloittamisesta yksimielisesti kokouksessaan maanantaina.

Esityksen mukaan vuoden 2020 talousarvion laadinta ja talouden suunnittelu on osoittautunut haasteelliseksi menokasvun ja tulopohjan heikkenemisen johdosta.

Neuvottelujen käynnistämisen taustalla on valtuustokauden tavoite kymmenen miljoonan euron vuosikatteesta. Vuosikate kertoo siitä, kuinka paljon kunnalle jää pakollisten menojen jälkeen rahaa investointeihin, sijoituksiin ja lainan lyhennyksiin.

Tavoite on toteutunut kaupungin osalta (ilman vesiliikelaitosta) vain kerran vuosien 2006–2018 aikana.

– Kaupunginhallitus käsitteli kaupungin taloutta huolellisesti. Hallitus ymmärsi, että ilman sopeutustoimia kaupunki joutuisi ottamaan lisää lainaa tai nostamaan veroja. Se ei ole järkevää. Kaupungilla on korjausvelkaa ja investointipaineita, joita emme pystyisi hoitamaan ilman käyttömenojen sopeutuksia, kaupunginjohtaja Sulkko sanoo tiedotteessa.

Riihimäen talouden toinen haaste on vuosi vuodelta kasvaneet toimintamenot. Vuoden 2020 toimintamenot ovat ehdotuksen mukaan 192,5 miljoonaa euroa, niissä on neljän miljoonan euron kasvu vuoden 2018 tilinpäätökseen verrattuna. Riihimäen vuoden 2020 talousarvioehdotus on koko kaupungin osalta 8,5 miljoonaa euroa ylijäämäinen, kun 4,8 miljoonan euron sopeutukset on tehty. Kaupunki ilman vesihuoltoliikelaitosta on sopeutusten jälkeen 7,5 miljoonaa euroa ylijäämäinen.

Riihimäki etsii säästöjä yt-neuvotteluissa ensisijaisesti toimintoja uudelleen järjestämällä, kiinteistöjen käyttöä tehostamalla, uusia tuotanto- ja toimintatapoja käyttöön ottamalla ja teknologiaa hyödyntämällä. Henkilöstömenoja on tarkoitus hillitä luonnollista poistumaa hyödyntämällä ja ulkopuolisten sijaisten käyttöä vähentämällä. 

Mikäli säästötavoite ei muutoin toteudu, henkilöstön lomauttamiset ja irtisanomiset ovat mahdollisia.

Lisää uutisia kuntien yt-neuvotteluista

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*