Vanhustyössä toimii paljon järjestöjä. (Kuva: Ville Miettinen)

SOSTE pyrkii kehittämään menetelmiä, joilla osoitetaan sosiaali- ja terveysalan järjestöjen taloudellinen vaikuttavuus. Se pyrkii myös osoittamaan hyvinvointi-investointien taloudellisen tehokkuuden.

SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry:n pääekonomisti Jussi Ahokas kertoo blogissaan, että järjestön hyvinvointitaloustyössä keskitytään vuoden 2017 aikana tekemään järjestöjen työn tuloksia ja vaikutuksia eri tavoin näkyväksi.

– Järjestötyön vaikuttavuuden taloudellinen arviointi on keskeisessä roolissa ja järjestöjen käyttöön pyritään tuomaan erilaisia menetelmiä vaikuttavuuden osoittamiseksi, hän kirjottaa.

Toinen keskeinen tavoite vuodelle 2017 on investointiajattelun edistäminen ja hyvinvointi-investointien moninaisuuden osoittaminen.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



– Keräämällä esimerkkejä hyvinvointi-investoinneista pyrimme näyttämään, kuinka tärkeitä ne ovat hyvinvointiyhteiskunnan rakentumisessa.

– Hyvinvointi-investoinnit synnyttävät myös taloudellista tehokkuutta ja luovat perustan kestävälle taloudelle siten, ettei hyvinvointitavoitteista tarvitse tinkiä, Ahokas katsoo.

Hän pahoittelee sitä, että järjestöjen ja säätiöiden mahdollisuudet tukea näitä ihmisryhmiä ovat edelleen heikentymässä tänä vuonna. Esimerkiksi järjestöihin työllistymiseen on käytettävissä vähemmän palkkatukimäärärahoja kuin edellisenä vuonna.

Eriarvoistuminen huolettaa

Ahokkaan mukaan tänä vuonna alkavat realisoitua koulutukseen tehtävien leikkausten vaikutukset.

– Vaikka Suomessa ollaan kovin huolissaan työvoiman tarjonnan riittävyydestä ja työvoimaan osaamistasosta, leikkauspolitiikalla entisestään heikennetään osaamista ja supistetaan potentiaalista työvoiman määrää. Herää kysymys, onko leikkausten pitkän aikavälin vaikutuksia arvioitu riittävästi ennen päätöksentekoa.

Hänen mukaansa viime vuosien yhteiskuntapolitiikan eriarvoisuutta lisänneet elementit aiheuttavat edelleen suurta huolta hyvinvointitalouden näkökulmasta.

Ahokas kiittää pääministeri Juha Sipilää, kesk., siitä että tämä on perustanut työryhmän eriarvoistumisen pysäyttämiseksi.

– Tärkeä kysymys on se, onko eriarvoistumisen pysäyttäminen ylipäätään mahdollista niissä talous- ja yhteiskuntapoliittisissa kehyksissä, joihin esimerkiksi Sipilän hallitus on sitoutunut.

Asiasta lisää SOSTEn verkkosivulla.

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*