Korkeimmassa oikeudessa vireillä ollut eräiden kuntien ja kuntien tytäryhteisöjen sekä Nordean välinen kiista kuntalainojen marginaalien korotuksista on päättynyt sovintoon, Kuntaliitto tiedottaa.

Sovintosopimuksen mukaisesti Nordea peruuttaa kantajina olevien kuntien ja kuntien tytäryhteisöjen lainamarginaalien korotuksen ja palauttaa korotuksen perusteella veloitetut määrät.

Lisäksi on sovittu prosessista, jossa eräiden lainojen marginaalia on mahdollisuus tarkistaa markkinaehtoiseksi erikseen määritellyn ajankohdan jälkeen. Kunnat ja kuntayhteisöt peruuttavat puolestaan valituksensa korkeimmassa oikeudessa.

Kun asia päättyy nyt sovintoon, korkein oikeus ei anna asiassa tuomiota.

KKO:n ennakkopäätös
aiemmasta tapauksesta

Korkein oikeus (KKO) on aiemmin alkuvuonna antamassaan ennakkopäätöksessä (KKO 2016:10) vahvistanut samantyyppisessä asiassa, että Svenska Handelsbankenilla ei ollut oikeutta korottaa eräiden kuntayhtymien, kuntien, ja niiden tytäryhteisöjen lainojen marginaalia yksipuolisella ilmoituksella vuosina 2009–2010.

Handelsbanken oli vedonnut korotuksen perusteena yleisiin sopimusehtoihin ja katsonut, että sen varainhankinnan kustannukset olivat kansainvälisen finanssikriisin seurauksena nousseet sopimusehdon tarkoittamalla tavalla.

Korkeimman oikeuden ennakkopäätöksen mukaan pankin on osoitettava, että korotukselle oli ollut sopimusehdoissa tarkoitetut edellytykset. Pankin oli näytettävä, että sen varainhankinnan kustannukset olivat lisääntyneet lainojen nostoajankohdasta marginaalin korotusajankohtaan ja että kustannusten nousu oli ollut merkittävä ja luonteeltaan pysyvä. Ennakkopäätöksen mukaan sopimusehdoissa varainhankinnan kustannuksilla tarkoitettiin kaikkia pankin antolainaustoiminnan varainhankinnan kustannuksiin vaikuttavia eriä.

– Ennakkopäätöksessään korkein oikeus katsoi jääneen näyttämättä, että varainhankinnan kustannukset olisivat lisääntyneet lainaehdon tarkoittamalla tavalla. Tästä johtuen pankilla ei ollut oikeutta yksipuolisesti korottaa lainojen marginaalia, sanoo johtava lakimies Pirkka-Petri Lebedeff Kuntaliitosta.

Aiheesta aiemmin Kuntalehti.fi:ssä:

Valituksia kuntien korkomarginaalien korotuksista tulossa lisää

Kunnat voittivat kiistan korkomarginaalien korotuksesta

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä