Kuva startup-toimijoiden suurtapahtumasta Slushista vuodelta 2019. Slushin ympärillä vaikuttanut kulttuuri on usean maailmalla menestyneen suomalaisen startupin taustalla. Kuva: Kuntalehti

Suomen startup-yhteisö kritisoi kovin sanoin hallitusohjelman kirjauksia maahanmuutosta.

Startup-yhteisön kannantoton mukaan hallitusohjelman maahanmuuttoa koskeva osio uhkaa vesittää kaikki ohjelmaan sisältyvät edistysaskeleet.

-Tämä luo koko Suomen kasvuyritysyhteisölle merkittävän uhkakuvan ja varmuudella heikentää Suomen talouden kasvumahdollisuuksia, kannanotossa sanotaan.

Käytännössä kirjaukset murentavat Suomen tavoitteen olla paras maa osaajille, kannanotossa sanotaan.

Suomen startup-yhteisöön kuuluu yli 200 suomalaista kasvuyritystä ja startupia.

Kannanoton mukaan hallitusohjelmassa on otettu myös edistysaskelia työperäisessä maahanmuutossa, kuten viikon aikaraja erityisosaajien työluvan saamiselle.

Tämä ei yksinään riitä tekemään Suomesta maailman houkuttelevinta maata kansainvälisille osaajille, startupit muistuttavat.

Kannanoton mukaan ulkomaalaiset osaajat ovat jo alkaneet pohtia maasta muuttoa hallitusohjelman kirjauksien vuoksi.

Yksi räikeimmistä esimerkeistä startupien mukaan on kirjaus, jossa vaaditaan, että ulkomaalaisen on poistuttava maasta, jos tällä ei työsuhteen päätyttyä ole työtä kolmen kuukauden sisällä irtisanomisesta.

-Jokainen varmasti haluaa työllistyä mahdollisimman pian, mutta kolme kuukautta todella lyhyt aika hakea osaamista vastaavaa työtä, käydä haastatteluprosessit läpi ja allekirjoittaa uusi työsopimus, etenkin taantuman aikana. Ei ole Suomen edun mukaista näyttää ovea ulkomailta tulleelle osaajalle näin tiukoin ehdoin, kannanotossa muistutetaan.

Tilanteessa riskinä on, että ulos maasta laitetaan ihminen, joka on jo edeltävien vuosien aikana maksanut mittavasti veroja Suomeen ja tämän lähtiessä hän maksaa veronsa muualla.

-Tanskassa, johon useasti viitataan humanitäärisessä maahanmuutossa vastaava aikaraja on kuusi kuukautta, kannanotossa sanotaan.

Lisäksi startup-yhteisö huolestutta esitys siitä, että Suomessa pysyvään oleskelulupaan vaaditaan jatkossa kuuden vuoden asumisaika nykyisen neljän sijaan.

-Muiden jo olemassa olevien vaatimusten lisäksi, pysyvän oleskeluluvan saadakseen pitäisi vielä todentaa riittävä kielitaito. Huippuosaajat työskentelevät pääasiassa englanniksi ja kuusi vuotta on pitkä aika odottaa pysyvää oleskelulupaa perheen kanssa. Puhumme ihmisistä, jotka ovat maksaneet melkoisia summia veroja Suomen valtion kassaan, kannanotossa sanotaan.

Kannanoton ovat allekirjoittaneet Suomen startup-yhteisön toimitusjohtaja Riikka Pakarinen. Supercellin toimitusjohtaja Ilkka Paananen, Woltin toimitusjohtaja Miki Kuusi, Supermetricsin toimitusjohtaja Mikael Thuneberg, Swappien toimitusjohtaja Sami Marttinen, Sievon toimitusjohtaja Sammeli Sammalkorpi, M-Filesin toimitusjohtaja Antti Nivala, Flowhavenin toimitusjohtaja Kalle Törmä, Aivenin toimitusjohtaja Oskari Saarenmaa, ICEYEn toimitusjohtaja Rafal Modrzewski, Smartlyn perustaja ja hallituksen jäsen Kristo Ovaska sekä Metacorin toimitusjohtaja Mika Tammenkoski.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*