Tampereella voi olla edessä yt-menettely henkilöstömenojen vähentämiseksi, väläyttää pormestari Anna-Kaisa Ikonen, kok.

Yt-menettely on myös mahdollisuus tarkastella uudelleen työtehtävien sisältöjä ja uudistaa toimintoja yhdessä henkilöstön kanssa, hän jatkaa.

Tampereen talousarvion tavoite on painaa nettomenot 1,4 prosenttia alle tämän vuoden tilinpäätösennusteen. Ikosen esityksen loppusumma on 1,750 miljardia euroa. Henkilöstömenojen osuus on 678,3 miljoonaa, mikä on 5.8 miljoonaa alle tämän vuoden ennusteen.

Esitys jää kymmenen miljoonaa euroa alijäämäiseksi.

Tampereella pidättäydytään kaikista menoja nostavista uudistuksista, mutta kaupunki turvaa peruspalvelujen saatavuuden ja keskeiset sosiaali-, terveys- ja koulutuspalvelut, valmistelijat lupaavat.

– Ensi vuonna toiminnan painopisteitä palveluissa ovat ennaltaehkäisy, varhainen puuttuminen ja liikunta, linjaa Ikonen.

– Vahvistamme lasten ja nuorten kasvua, perusterveydenhuoltoa ja ikäihmisten kotona asumista tukevia palveluja. Kehitämme palveluverkkoa yhdessä sähköisten palveluiden kanssa ja vauhditamme rakenteellisia uudistuksia.

Vuosikatteeksi on tulossa 78,7 miljoonaa, mikä talousjohtaja Jukka Männikön mukaan on liianpieni investointitarpeisiin nähden.

– Tampereen asukaskohtainen lainamäärä on suurten kaupunkien matalimmasta päästä, mutta se kasvaa nopeasti, ellemme saa vuosikatetta parannettua, sanoo Männikkö.

Ensi vuoden budjetin mukaan lainakanta on 1678 euroa asukasta kohti.

Talouden haasteiden syiksi mainitaan talouden murros ja vientiteollisuuden vaikeudet sekä valtionosuuksien leikkaukset.

Haasteita tuovat myös kunta- ja sote-uudistukset, väestönkasvun ja ikärakenteen muutos sekä kuntatalouden tasapainottamisen vaatimukset, sanoo pormestari Ikonen.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*