Kuntien tehtävien vähentäminen ei ole mennyt niin kuin piti, ministeriöstä myönnetään. (Kuva: Ville Miettinen).

Kuntien tehtäviä on lisätty tai laajennettu 36 uudella säännöksellä ja velvoitteita lisätty tai laajennettu 54 uudella säännöksellä elokuusta 2012 lähtien.

Tiedot käyvät ilmi valtiovarainministeriössä paraikaa tehtävästä selvityksestä, joka on viimeistelyvaiheessa ja valmistuu vielä kevään aikana.

Kaikkiaan uusia säännöksiä on elokuun 2012 ja 15.3.2015 välisenä aikana tullut 123, eli 33 säännöstä on helpottanut tehtäviä ja velvoitteita.

VM:n mukaan tehtävien muutosten kustannusvaikutukset vuonna 2017 ovat noin 392 miljoonaa euroa ja säästövaikutukset noin 81 miljoonaa euroa.

– Selvityksen ennakkotietojen mukaan kuntien tehtäviä ja velvoitteita on elokuun 2012 jälkeen laajennettu tilanteessa, jossa niitä piti vähentää. Kaikkien muutosten osalta kustannusvaikutuksia ei myöskään ole arvioitu. Tärkeää on nyt tehdä töitä sen eteen, että tehtäviä ja velvoitteita saataisiin tulevaisuudessa karsittua, kuntaministeri Paula Risikko, kok., sanoo.

Risikko vaatii tulevilta säännöksiltä tähänastista parempaa vaikutusarviointia.

VM kertoi tammikuussa 2013, että kuntien tehtäviä ja velvoitteita on yhteensä 535. Laskelmassa oli huomioitu tilanne ennen elokuuta 2012.

Kuntaliitto on laskenut, että vuodesta 2001 kuntien tehtäviä on lisätty reilun 2 miljardin euron edestä.

Aiheesta aiemmin:

Tehtäviä lisää 2 miljardilla vuodesta 2001

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä