Keva huolehtii kuntien työntekijöiden eläkerahoista, mutta työnantajan vaihtuessa yksityistämisen yhteydessä tilanne muuttuu.

Kun kunnat yksityistävät palvelujaan, niin ratkaisulla on vaikutusta moneen suuntaan. Työnantajan vaihtuessa kuntasektorilta yksityispuolelle on edessä eläkeyhtiön vaihto.

-Yksityistämisiin liittyvät eläkejärjestelyt ovat monimutkaisia asioita, mutta yhä enemmän tietoisuus näitä asioita kohtaan on lisääntynyt, Kevan erityisasiantuntija Jutta Jylhä kertoo.

Vaikka isossa kuvassa pienen kunnan sote-palvelujen yksityistäminen ei maailmoja kaada, niin jokaisella päätöksellä on vaikutus koko kuntakenttään. Tulevaisuuden eläkerahat on jostain kerättävä.

-Mitä enemmän palveluja yksityistetään, sitä suurempi on eläkemaksu jäljelle jääville kuntaorganisaatioille, huomauttaa Jylhä.

Jämsä puhuttaa

Kevättalvella Jämsän kaupunki päätti yksityistää sote-palvelunsa perustamalla yhteisyrityksen Pihlajalinna Oy:n kanssa. Kun määräysvalta uudessa yhtiössä oli yksityisellä toimijalla, niin edessä oli eläkeyhtiön vaihto.

Muutoksen yhteydessä siirtyvät työntekijät ovat menettämässä jo ansaitut kunnalliset lisäeläkkeet kahden vuoden virkavapauskauden jälkeen. Työntekijäpuolelta menetys arvioitiin jopa 300 euron suuruiseksi työntekijää kohden, mutta Kevan asiantuntijan mukaan kunnallisista lisä-eläkkeistä aiheutuvat menetykset olivat pienempiä.

-Jämsän tapauksessa lisäeläke-etuudet olisivat olleet keskimäärin 87  euroa kuukaudessa. Korkeimmillaan lisäeläke-edut olisivat olleet 220 euroa kuukaudessa ja pienimmillään nolla. Työntekijäpuolen esittämissä luvuissa on sisällä myös muita eläkettä pienentäviä eriä, Jutta Jylhä arvioi.

Työntekijät halusivat kaupungin myöntävän virkavapaata sopimuskaudeksi, jotta kunnallinen lisäeläke-etu olisi säilynyt.

-Virkavapauksilla voidaan palvelusuhde jättää palkattomalle keskeytykselle ja odottamaan eläkkeelle jäämistä. Silloin ansaittu eläke-etu säilyy, Jylhä myöntää.

Eläke-edut voi säilyttää

Yksityistämisen yhteydessä entinen tai nykyinen työnantaja voi varmistaa työntekijöiden kunnallisten lisäeläkkeiden säilymisen tai kompensoinnin. Työnantaja ilmoitti, että Keva arvioi eläke-etujen säilyttämisen hintalapuksi 2,5 miljoonaa euroa, jos eläke-etuudet ostettaisiin henkiyhtiöstä. Tähän ei ole uusi työnantaja suostunut.

-Usein uusi työnantaja ostaa lisäeläke-edun työntekijöille joltain yksityiseltä henkivakuutusyhtiöltä. Näin ovat toimineet esimerkiksi useat energiayhtiöt, kertoo Kevan erityisasiantuntija Jutta Jylhä.

 

 

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä