Juuan jäähallin vaiheista koko Suomen pienet kunnat ja toimijat niissä voivat ottaa mallia, sanoo Markus Hirvonen. (Kuva: Juuan Palloseura)

Juuassa juhlitaan loppiaisena upouuden jäähallin avajaisia. Halli on syntynyt poikkeuksellisella järjestelyllä, sillä sen rakentaminen on tapahtunut talkootyönä, jonka järjestämisestä on vastannut paikallinen urheiluseura Juuan Palloseura (JuPS).

Juuan kunnanvaltuusto myönsi vuoden 2016 talousarviossa 200 000 euron määrärahan katettua kaukaloa varten.

– Kun tarjoukset urakasta tulivat, halvinkin malli olisi maksanut 310 000 euroa. Sekin olisi sopinut talousarvioon, jos olisimme saaneet valtionavustusta, Juuan kunnanjohtaja Markus Hirvonen kertoo Kuntalehdelle.

Aluehallintovirastosta tuli kuitenkin päätös, että hanketta ei tueta julkisista varoista.

Mainos– Keskeinen syy oli, että rakentaminen ei täytä liikuntarakentamisen kriteerejä. Ei tietenkään täyttänyt, koska tarkoituskin oli tehdä parannus jääurheilun harrastamiseen, Hirvonen kirjoittaa blogissaan Juuan verkkosivuilla.

Kun avustuksia ei tullut, JuPS otti homman haltuun. Kunnan osuudeksi urakassa jäi ostaa hallin kate ja osoittaa hallille paikka.

– Juuan Palloseura hoitaisi rakentamisen, katsomot, valot ja kaikki muun sisälle tulevan irtaimiston. Varovainenkin laskelma osoitti kuusinumeroista lukua. Sopimus hyväksyttiin ja kunta tilasi katteen kaukaloon, Hirvonen kertaa urheiluseuran ehdotusta.

– Nyt kunnan rahaa meni alle 200 000 euroa, Hirvonen kertoo.

Hirvonen pitää tuhansia työtunteja käsittäneen talkootyön esimerkkiä ainutlaatuisena.

– Uskomaton suoritus, otan hatun pois päästä ja kumarran, Hirvonen kirjoittaa.

Vähemmän vaikuttunut hän on siitä, miten hankaliksi  on tehty rahoituskriteerit tämänkaltaisessa, pienelle kunnalle sopivassa kevyessä hankkeessa. (Alun perin Juuan mallissa oli tarkoitus vain kattaa kaukalo ilman jäädytyskoneita.)

– Suomessa tulisi sallia myös vaihtoehto, jossa pieniä tasonnostoja tehtäisiin edullisemmin. Nykyään valtionavustusta saa helpoiten, jos tekee priimaa ja kallista. Tästä vinkki Sanni Grahn-Laasoselle norminpurkutalkoisiin, Hirvonen kirjoittaa blogissaan.

jups_fb

Jäähallin avajaisottelussa Juuan Palloseuran joukkue kohtaa seuralegendoista kootun joukkueen. Jäällä nähdään myös kunnanjohtaja Hirvonen.

– Toivon, että pienestä pakkasesta huolimatta jäähalli on täynnä yleisöä. Ei niinkään katsomassa huippulaadukasta JuPS-lätkää, vaan todistamassa että yhteinen tekeminen ja yhteisöllisyys ei ole kuollut maailmasta.

Reaaliaikaista kuvaa jäähallin sisältä kunnan verkkokamerasta

Markus Hirvosen blogikirjoitus: Vuoden kovin talkooteko Suomessa, katettu kaukalo

Hallin nousemista on seurattu Juuan Palloseuran Facebook-sivulla kesästä asti:

juuka_jaahalli_lokakuu2016

juuka_jaahalli_lokakuu206_02

 

juuka_jaahalli_katsomo

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*