Kaupunkipyörät tulivat käyttöön Helsingissä 3. toukokuuta. (Kuva: Ville Miettinen)

Helsingin kaupunkiliikenteeseen viime viikolla ilmestyneillä kaupunkipyörillä ajettiin niiden ensimmäisen käyttöviikon aikana 15 471 matkaa, Helsinki tiedottaa.

Yhdellä pyörällä ajettiin noin kuusi matkaa päivässä avausviikolla. Määrä on hyvää kansainvälistä tasoa, kertoo Helsingin kaupunginhallituksen 2. varapuheenjohtaja Otso Kivekäs, vihr.

– Hyvillä järjestelmillä ajetaan noin kuusi kertaa päivässä, parhailla jopa kahdeksan, Kivekäs kirjoitti Facebook-sivullaan

– Se on myös enemmän, kuin minkä mukaan järjestelmä oli budjetoitu. Jos trendi jatkuu tähän tapaan, kustannustaso per matka jää kaupungille hyvin pieneksi. Johtopäätöksiä tietysti kannattaa tehdä vasta 2017 kun järjestelmä saavuttaa täyden laajuutensa, tai ehkä vasta 2018.

Kaupunkipyörillä ensimmäisellä viikolla ajettu matka oli keskimäärin kolme kilometriä ja matka-aika 24 minuuttia.

Kaupunkipyörien käyttäjäksi oli avajaisviikon lopussa rekisteröitynyt 4 073 polkijaa.

Kaupunkipyörät on otettu innokkaasti vastaan myös avoimen datan parissa työskentelevien keskuudessa.

Pyörien saatavuustiedot löytyvät Helsingin Seudun Liikenne -kuntayhtymän (HSL) omasta verkkopalvelusta, mutta ne ovat innostaneet myös kaupunkilaisia kehittämään sovelluksia avointa dataa ja rajapintaa hyödyntämällä.

Kaupunkipyörien sijainnin, saatavuustilanteen sekä 50 eri palautuspaikan tiedot voi tarkistaa reaaliaikaisesti HSL:n palvelun lisäksi ainakin kahdesta ohjelmistoyritysten työntekijöiden vapaa-ajallaan tekemästä sovelluksesta, jotka löytyvät osoitteista cityfillarit.fi ja kaupunkifillarit.fi.

cityfillarit
Kuva sovelluksesta cityfillarit.fi.
kaupunkifillarit
Kuva sovelluksesta kaupunkifillarit.fi.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*