Raideliikenne on saanut viime päivinä runsaasti huomiota osakseen. (Kuva: Ville Miettinen)

Kaksi merkittävää ratahanketta on edennyt tällä viikolla. Länsimetro on valmistunut ja se on päätetty ottaa käyttöön viikon kuluttua lauantaina. Reilua viikkoa aikaisemmin eli eilen valmistui junayhteys Kouvolan ja Kiinan välillä.

Molempien yhteydessä on puhuttu raideliikenteen tuottamasta hyödystä hyvinvoinnille ja taloudelliselle kasvulle, ja molempien yhteydessä on muistutettu raideliikenteen ympäristöystävällisyydestä.

Irvileuat voivat naureskella sille, että raideyhteys Kouvolasta Kiinaan saatiin toimimaan nopeammin kuin Kampista Matinkylään. Junayhteydestä Kiinaan oli tehty aiesopimus vasta tammikuussa ja nyt saatiin juna liikkeelle.

Länsimetron piti olla valmis reilu vuosi sitten. Ensimmäinen myöhästyminen tuli päättäjien tietoon ja julkisuuteen vain juuri ennen aiottua käyttöönottoa, vaikka se rakentajien piirissä oli tiedossa jo paljon aikaisemmin.

Länsimetroa on verrattu myös Olkiluodon voimalaan, mutta vertaus toki on Länsimetrolle kohtuuton. Olkiluodon myöhästymisessä puhutaan kymmenestä vuodesta.

Hyvinvointi ja ympäristö hyötyvät

Kiinan-radan avajaisissa puhunut oikeusministeri Antti Häkkänen, kok., muistutti, että

Kiina on EU:n toiseksi tärkein kauppakumppani, ja siksi hänen mukaansa on erittäin tärkeää kehittää eri yhteyksiä Euroopan ja Kiinan välillä.

– Myös Suomen valtion viennin ja tuonnin sekä kansainvälisen kaupan näkökulmasta rautatietieyhteys Euroopan ja Aasian välillä on hyvin merkityksellinen.

– Rautatieyhteys Suomesta Kiinaan on ympäristöystävällinen, nopea ja taloudellisessa mielessä erittäin kilpailukykyinen, Häkkänen totesi.

Länsimetrostä hyötyy koko maa

Myös Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä puhui raideyhteyden merkityksestä hyvinvoinnille ja kasvulle sekä korosti raideliikenteen ympäristöystävällisyyttä Länsimetron käyttöönotosta kerrottaessa.

Mäkelä korosti Länsimetron merkitystä Espoon ja Helsingin lisäksi koko maan hyvinvoinnille.

Länsimetrosta lisää  täällä

 

 

Eero Karisto
Eero Karisto
eero.karisto@kuntalehti.fi
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*