Ahkera junamatkustaminen näkyy lähes kaikessa, mitä Siuntion kunta on tehnyt. (Kuva: Ville Miettinen)

Siuntio haluaa liittyä Helsingin seudun liikenne- kuntayhtymän (HSL) jäseneksi vuoden 2018 alusta. Siuntion kunnanhallitus päätti maanantaina esittää HSL:n jäsenyyden hakemista kunnanvaltuustolle.

Siuntio on keväästä 2016 järjestänyt itse junaliikenteensä liikenne- ja viestintäministeriön (LVM) lakkautettua Siuntion aikaisemmat junayhteydet.

Lakkauttamispäätös oli aikanaan järkytys Siuntiossa, jonka aseman kautta kulkeva liikenne oli ylivoimaisesti vilkkainta kaikista LVM:n tuolloin suljettavaksi määräämistä asemista. Asema ja rata ovat pitkään olleet Siuntion suunnitelmien ytimessä mm. kaavoittamisen ja ympäristötoiminnan osalta.

Siuntio on HINKU-kunta eli mukana Kohti hiilineutraalia kuntaa -hankkeessa, jossa kunnat ideoivat ja toteuttavat ratkaisuja kasvihuonekaasupäästöjen vähentämiseksi.

Vuoden 2013 tilastojen mukaan lähes puolet Siuntion työllisistä pendelöi Helsingin seudulle, ja työmatkalaisten pääasiallinen kulkuväline on juna.

Siuntion aseman käyttö on LVM:n päätöksen jälkeen hieman vähentynyt ruuhka-aikojen vuorojen vähennyttyä, ja näitä vuoroja aamuun ja alkuiltaan Siuntio toivoo HSL:ään pääsyn kautta saavansa lisää.

Siuntio näkee nyt, että HSL-jäsenyys turvaisi palvelut ja antaisi paremmat mahdollisuudet kehittää palveluita osana suurempaa kokonaisuutta. Lähijunaliikenteen järjestämiselle ilman HSL-jäsenyyttä ei ole olemassa näköpiirissä olevaa mallia.

Kokonaiskustannuksiltaan HSL-jäsenyys on nykyistä ratkaisua jonkin verran kalliimpaa. HSL:ään liittymisen kustannus Siuntion osalta on arviolta 500 000–700 000 euroa vuodessa riippuen järjestetyn joukkoliikenteen palvelutasosta. Kuntalaisen ja palvelujen käyttäjien näkökulmasta hinnoittelu selvenee, koska yhdellä HSL-lipulla voi matkustaa koko HSL-alueella.

Siuntion kunnanvaltuusto käsittelee asian 30.1.2017. Lopullisesti asian päättävät HSL:n toimielimet. Siuntion liittyminen HSL:n jäseneksi edellyttää HSL:n perussopimuksen muuttamista ja nykyisten jäsenkuntien (Helsinki, Espoo, Vantaa, Kauniainen, Kerava, Kirkkonummi ja Sipoo) hyväksynnän.

Aiemmin Kuntalehdessä:

Junayhteyden menetys ällistyttää ja surettaa Siuntiossa

 

Miettinen Ville
Miettinen Ville
ville.miettinen@kuntalehti.fi
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*