Kuntien yhteistyön lisääminen on otettava mukaan kuntauudistuksen toteuttamisen vaihtoehtona, esittää Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Timo Kietäväinen.

– Ottamalla yhteistyön kehittäminen mukaan kuntauudistuksen keinovalikoimaan liitosten rinnalle vältytään monilta erillisselvityksiltä ja turvataan se, että kunnat osallistuvat vapaaehtoisesti selvityksiin, Kietäväinen sanoi kuntaseminaarissa Jyväskylässä tiistaina.

– Näin varmistetaan myös kuntarakenneuudistuksen ja sosiaali- ja terveydenhuollon rakenneuudistuksen tuloksekkaampi yhteistyö, Kietäväinen totesi.

Kietäväisen mielestä kuntarakenneuudistusta on linjattava uudelleen, jotta uudistuksia saadaan aikaan. Uudistus on tehtävä aidosti kuntia kuunnellen ja alueelliset erityispiirteet huomioon ottaen. Tämän toteutumiseksi kuntien oma aktiivisuus on tärkeää.

Kuntaliitosten ja muiden rakenteellisten uudistusten aikataulua on Kietäväisen mukaan syytä harkita uudelleen.

– Tavoitteeksi kannattaa asettaa uudistusten toteutus vuoden 2017 alusta lukien. Vuoden 2015 alusta toteutettaville uudistuksille ei ole enää kunnolla valmisteluaikaa. Vuoden 2017 alusta vaihtuu myös kuntavaalikausi, mikä osaltaan puoltaa uudistusten ajoittamista tuohon ajankohtaan.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*