Turun hallinto-oikeuden mielestä Porin halu rajoittaa vammaisen henkilön asiointimatkoja ei mennyt kaikkien lakipykälien mukaan. (Kuva: Kari Långsjö)

Vammainen henkilö saattoi matkata noin 100 kilometrin matkan Porin Noormarkusta Sastamalan ja Nokian rajalle ns. vammaispalvelulain mukaisena kuljetuspalveluna. Tätä mieltä on asiaan perehtynyt Turun hallinto-oikeus. Aiemmin kaupungin viranhaltija ja kaupungin yksilöasianjaosto olivat hylänneet asiakkaan hakemuksen asiointimatkasta. Viranhaltija piti noin 100 kilometrin matkaa kohtuuttomana kuljetuspalveluna.

Vammaisen henkilön käyttämät kuljetuspalvelumatkat korvattiin jälkikäteen kuittien perusteella. Tällä kerralla laskua ei kuitenkaan hyväksytty, sillä viranhaltijan mielestä pitkä yhdensuuntainen matka oli kohtuuton kuljetuspalvelu. Samalla kannalla oli myös asiaa käsitellyt yksilöasianjaosto.

Hallinto-oikeus kumosi päätöksen ja velvoitti kunnan korvaamaan kuljetuspalvelumatkan. Päätöksensä perusteluissa hallinto-oikeus totesi, että vammaisuuden perusteella järjestettävistä palveluista ja tukitoimista annetussa laissa (vammaispalvelulaki) ja sen nojalla säädetyssä asetuksessa tarkoitettuina lähikuntina on vakiintuneesti pidetty vaikeavammaisen henkilön asuinkuntaan rajoittuvia naapurikuntia.

Turun hallinto-oikeus huomautti Sastamalan olevan Porin maantieteellinen rajakunta ja se oli myös kunnan kuljetuspalveluohjeiden mukainen lähikunta. Kunta ei ollut ohjeissaan myöskään määritellyt kohtuullisia kuljetuspalveluja ja asettanut rajoituksia lähikuntiin suuntautuvien matkojen korvattavuudelle.

Päätös hallinto-oikeuden sivuilla

Avatar
Pekka Moliis
pekka.moliis@kuntalehti.fi
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*