Utajärven kunnan mielestä järkevin ratkaisu sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämiseen on koko Pohjois-Pohjanmaan laajuinen sosiaali- ja terveyspalveluiden kuntayhtymä. 

Samalla Utajärven mielestä perusterveydenhuolto, erikoissairaanhoito ja ainakin vaativat sosiaalipalvelut pitäisi yhdistää samalle toimijalle. 

Utajärven kunnanhallitus päätti sosiaali- ja terveysministeriölle lähetettävästä lausunnostaan kokouksessaan tiistaina 1. lokakuuta.

Utajärven mukaan on luotava yksikanavainen rahoitusmalli, missä valtion, kunnan ja ainakin osittain myös KELAn rahat ohjattaisiin yhdelle järjestäjälle. Kunnat maksaisivat järjestäjälle niin sanotun kapitaatiomallin mukaisesti. 

Utajärven toivomassa kapitaatiomallissa kunnat maksavat palveluiden tuottajalle asukkaiden määrän mukaisesti, kuitenkin niin, että summaa painotetaan ikärakenteen ja sairastavuuden mukaan.

Kunta pitää tärkeänä, että harvaan asuttujen ja pitkien etäisyyksien alueilla ihmisten palvelut turvataan, muun muassa uutta teknologiaa hyödyntämällä. Myös yksityisten palvelujentuottajien sekä kolmannen sektorin eli järjestöjen ja muiden vapaaehtoistoimijoiden rooli tulee huomioida.​

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*