Helsingin seudun metropolikehitys on saanut taakseen maan mahtavimmat kuntanimet, kun hallinto- ja kuntaministeri Henna Virkkunen (kok.) ja asunto- ja viestintäministeri Krista Kiuru (sd.) alkavat johtaa metropolialueen muodostamista apunaan kolmen Helsingin seudun suurkaupungin johtajat, Helsingin Jussi Pajunen, Espoon Jukka Mäkelä ja Vantaan Kari Nenonen.

Kuudentena johtoryhmässä on Hyvinkään kaupunginjohtaja Raimo Lahti, joka edustaa joukossa Kuuma-aluetta ja Hyvinkäätä.

Metropolihallinnon muodostamista selvittävät kaupunkineuvos Rolf Paqvalin ja varatuomari Kirsi Mononen.

Kuntarakenneuudistuksen selvityshenkilöt ovat kehitysjohtaja Jarmo Asikainen, VTM Pekka Myllyniemi, toimitusjohtaja Aija Tuimala ja VTM Juhani Turunen. 

Kuntaliitoksia
ja ehkä metropolilaki
Hallituksen näkemyksen mukaan kunta- ja palvelurakenneratkaisujen merkitys korostuu metropolialueella. Hallitusohjelmassa varaudutaan myös erilliseen metropolilakiin.

Hallituksen kesäkuisen linjauksen mukaan metropolialueella tarvitaan sekä kuntarakenteen muutoksia että jonkin tyyppistä metropolihallintoa.

Helsingin metropolialueesta halutaan kehittää Euroopan metropolialueiden kanssa kilpailukykyinen kokonaisuus. Sen tulisi olla myös sosiaalisesti, ympäristöllisesti ja ta-loudellisesti kestävä ja tehokas.

Helsingin seudun kuntajakoa miettivien selvityshenkilöiden tulee tehdä ehdotuksensa uusista kunnista siltä pohjalta, että kuntarakenne on perusteltu metropolialueen kokonaisedun näkökulmasta.

Selvitysalueiden tulee myös muodostaa alueellisesti eheitä ja toiminnallisia kokonaisuuksia.

Selvitys koskee “lähtökohtaisesti” aiemmin Helsingin seudun vapaaehtoiseen yhteistyöhön osallistuneita 14:ää kuntaa, eli mukana ovat Helsinki, Espoo, Vantaa, Kauniainen, Kirkkonummi, Hyvinkää, Pornainen, Tuusula, Kerava, Järvenpää, Nurmijärvi, Mäntsälä, Sipoo ja Vihti.

Selvityshenkilöillä on mahdollisuus tehdä ehdotuksia, jotka koskevat 14 kunnan lisäksi myös muita kuntia.

Esimerkiksi Lohjalla ja Porvoossa on ollut halua päästä mukaan metropolialueeseen.

Ilmapiiri uudistuksille 
on parantunut

Keravan entinen kaupunginjohtaja Rolf Paqvalin paneutuu Kirsi Monosen kanssa etsimään metropolialueelle hallintomallia.

Keravalla toimiessaan Paqvalin oli mukana selvittämässä varsin perusteellisesti Keski-Uudenmaan kuntien, Järvenpään, Keravan ja Tuusulan liitosta. Poliitikot kaatoivat liitoskaavailut vuonna 2006 ennen kuin muste Trio-selvityksessä ehti kuivua.

– Oltiin aikaamme edellä, Paqvalin arvioi virkamiestyötä.

Ilmapiiri kuntien uudistamiseen ja kuntarakenteen muutokseen on Paqvalinin arvion mukaan Helsingin seudulla parantunut.

Paqvalinin mukaan metropolialueen vahvistamiseen ja kuntarakenteen uudistamiseen pitää saada sitoututettua myös poliittinen johto.

Mitä vahvemmat kunnat saadaan muodostetuksi, sitä vähemmän tarvitaan metropolitasoista toimintaa. Jos Helsingin seudun kuntarakenne ei riittävästi vahvistu, metropolista tulee vahva toimija, Paqvalin sanoo.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*