Maakuntajohtaja Matti Viialainen pitää harkinnanarvoisena Kuntaliiton toimitusjohtajan Kari-Pekka Mäki-Lohiluoman esitystä kuntavaalien siirtämisestä keväälle.

– On totta, että tulee luppoaika, joka vielä kertautuu kuntayhtymissä. Syksyn vaali aiheuttaa sen että maakuntahallinto astuu voimaan vasta seuraavana kesänä, Viialainen sanoo Kunta.tv:n haastattelussa.

Viialainen pitää kuntauudistusta ja sote-ratkaisua ympyrän neliöintinä eikä usko niiden toteutumiseen. Ainoa järkevä malli olisi hänen mielestään antaa valtaa aluehallinnolle, terveydenhuolto, ammatillinen koulutus ja ammattikorkeakoulut pitäisi hänen mielestään siirtää Ruotsin mallin mukaisesti demokraattisesti valittavalle maakuntahallinnolle, pois himmeleiltä.

– Suomessa tarvittaisiin oikeastaan kolmet vaalit: kuntavaalit,  maakuntavaalit ja valtiolliset vaalit. Ainakin kunta ja maakunta pitäisi valita samalla kertaa. Eduskuntavaaleja en lähtisi yhdistämään. Jos meillä on kolmen tason demokratia, paikallis- ja aluehallinto voitaisiin pitää yhdessä ja eduskunta niistä erillään. Mennään Ruotsin malliin. Kolmiportainen kansanvalta. Se toimii hyvin.

Katso Matti Viialaisen haastattelu Kunta.tv:stä

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*