Mistä kunnasta löytyy Vuosikymmenen Kuntajohtaja? Se selvinnee talven aikana. Ehdotusten aika on nyt.

Kuntavaalivuoden kunniaksi KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiö ja Suomen Kuntajohtajat ry etsivät Vuosikymmenen Kuntajohtajaa. Haussa on henkilö, joka on 2010-luvulla johtanut esimerkillisellä tavalla kaupunkia tai kuntaa. Esityksiä vuosikymmenen kuntajohtajaksi voi tehdä kuka tahansa säätiön nettisivuilla olevan kyselylomakkeen kautta.

-Halusimme nostaa keskustelua siitä, miten kuntajohtaminen on muuttunut ja miten se tulee tulevaisuudessa muuttumaan. Kuntajohtajilla on erittäin suuri merkitys luottamushenkilöiden työskentelyyn. Teimme marraskuussa laajan kyselyn valtuutetuille, jossa kysyttiin mihin he ovat tyytyväisiä kuluneella vaalikaudella. Toiseksi tyytyväisimpiä he olivat asioiden hyvään esittelyyn, KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön asiamies Antti Mykkänen kertoo.

Johtajasopimus laskee eroamiskynnystä

Viimeisen vuoden aikana toistakymmentä kuntaa ja kuntajohtajaa ovat käyttäneet hyväkseen johtajasopimusta. Yksittäisiin tapauksiin Mykkänen ei ota kantaa, vaan kommentoi kiihtynyttä erobuumia yleisellä tasolla.

-Yleisesti voi sanoa, että johtajasopimukset epäilemättä vaikuttavat siihen, että eroamiskynnys on alentunut. On helpompaa erottaa, kuin lähteä selvittämään erimielisyyksien syitä. Kun kyse on mistä tahansa organisaatiosta, jossa luottamushenkilöillä on erilaisia näkemyksiä asioista, niin johtajan työ on ristiriitojen sovittelua. Sitä se on myös kuntaorganisaatiossa ja johtajasopimusten takia päädytään helpommin erottamaan kuntajohtaja, Antti Mykkänen pohtii.

Nyt etsittävä henkilö voi olla joko virassa tai jo eläkkeelle jäänyt. Ihan kuka tahansa ei palkittavaksi kelpaa, sillä valittavan on tullut olla yhdessä tai useammassa kunnassa johtajana vähintään kymmenen vuotta. Myös henkilön omat johtamis- ja kehittämistaidot sekä toiminnan innovatiivisuus ovat valintaperusteina.

Hyviä ehdokkaita voi esittää 29. tammikuuta saakka. Valinnan suorittaa säätiön hallitus helmikuussa. Vuosikymmenen Kuntajohtaja palkitaan 5 000 euron stipendillä.

Linkki KAKS – Kunta-alan kehittämissäätiön sivuille

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä