Whatsapp-ryhmässä lähetetty kuvaviesti toi Kainuun hyvinvointialueen nykyiselle ensihoitopäällikölle sakkotuomion virkasalaisuuden rikkomisesta. Tapahtuma-aikaan helmikuussa 2022 miehen työnantaja oli Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä.

Lähetetty kuvaviesti piti sisällään salaisia terveystietoja, jotka mies oli saanut haltuunsa hoitaessaan ensihoitopäällikön virkaa. Viestiryhmässä oli kaikkiaan 135 kuntayhtymän työntekijää, joten salaiset tiedot levisivät laajalti.

Aivan tarkkaa tietoa tapahtumien kulusta ei ole tiedossa, sillä Kainuun käräjäoikeuden tuomiosta merkittävä osa oli salattu, koska oikeudenkäynnissä käsiteltiin arkaluontoisia terveystietoja. Ensihoitopäällikkö on kuitenkin ennen oikeudenkäyntiä kommentoinut mediassa, että asiassa olisi kyse työyhteisön koronarokotuksista. Vuonna 2022 oli voimassa ”pakkorokotuslaki” eli tartuntatautilain väliaikainen pykälä 48 a, joka velvoitti sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstön ottamaan koronarokotuksen.

Käräjäoikeus arvioi rangaistuksen suuruutta mitatessaan raskauttavana tekijänä sen, että salassa pidettävä terveystieto levisi ison työntekijäryhmän tietoon. Lieventävänä seikkana huomioitiin rangaistusta mitattaessa se, että vastaaja pyrki aktiivisesti poistamaan viestin keskustelusta rajoittaakseen vahinkoa. Samoin lieventäväksi seikaksi käräjäoikeus huomioi sen, että sakkoihin tuomittu ensihoitopäällikkö edesauttoi asian selvittämistä.

Oikeudenkäynnissä vuonna 1973 syntynyt ensihoitopäällikkö kiisti syyllistyneensä rikokseen asiassa ja vetosi siihen, että toiminta oli perustunut työnantajan ohjeisiin. Käräjäoikeuteen kiistäminen ei tehonnut, vaan se tuomitsi miehen virkasalaisuuden rikkomisesta 25 päiväsakon rangaistukseen. Vastaajan tuloilla tämä tiesi 1450 euron sakkolappua. Jutun asianomistajalle hänet tuomittiin maksamaan 700 euron korvaukset kärsimyksestä.

Tuomio ei vielä ole lainvoimainen.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä