Hämeenlinnassa varaudutaan valitsemaan kaupunginhallitus ja valtuuston puheenjohtajat vain vuodeksi. Ilman sitä eivät luottamuspaikkaneuvottelut olisi ratkenneet.
 
Neuvotteluja vetänyt kansanedustaja Johannes Koskinen (sd.) näkee taustalla sekä paikallisia että yleisiä tekijöitä.
 
– Meillä on kaupunginjohtajan virka auki. Halusimme välttää sen, että luottamushenkilöt joutuvat pyytämään eroa kesken kauden poliittisen tasapainon takia.
 
Koskinen arvioi, että neuvotteluja ovat pitkin Suomea vaikeuttaneet taantuma sekä isot poliittisten voimasuhteitten muutokset.
 
– Hämeenlinnan seudulla koettiin perussuomalaisten rynnistys jälkijunassa. Valtuustoon tuli sekä loikkareita että uusia kasvoja, mikä osaltaan mutkisti neuvotteluja.
 
Harvinainen ratkaisu
 
Vuoteen 1995 asti kunnanhallitus nimettiin kahdeksi vuodeksi. Nyt laki lähtee nelivuotisista toimielimistä, mutta mahdollistaa kaikki vaihtoehdot yhden ja neljän väliltä.
 
Lakimies Heikki Harjula Kuntaliitosta ei muista, että missään olisi valittu kaupunginhallitusta vain vuodeksi. Useimmat kunnat valitsevat kaikki toimielimet neljäksi vuodeksi. Se on myös Koskisen ihanne.
 
Suhteellisuus kunniaan
 
Neuvotteluita mutkistavat usein isot kuntaliitokset sekä mies- ja naispaikkajako, mutta siitä ei Hämeenlinnassa Koskisen mukaan ole kyse.

– Jouduin saarnaamaan omillekin suhteellisuusperiaatetta puheenjohtajapaikkojen jaossa. En halunnut sellaista runttausta kuin neljä vuotta sitten, jolloin demarit ja kokoomus jakoivat paikat keskenään.

Sulle-mulle-jako ei olisi nyt onnistunutkaan, sillä palapelissä oli myös Pro Hämeenlinna. Tekninen vaaliliitto kattoi puolueita kristillisistä vasemmistoliittoon ja sai vaaleissa enemmän paikkoja kuin kumpikaan valtapuolue yksin.

– Pro Hämeenlinna käyttäytyi neuvotteluissa kuin yksi valtuustoryhmä, vaikkei ole sitä. On myös varauduttava Pro Hämeenlinnan hajoamiseen, sillä näin epäortodoksiset liittoumat eivät ole olleet pitkäikäisiä, toteaa Koskinen.


Hämeenlinnan valtuusto muuttaa hallintosääntöä ja valitsee luottamushenkilöt 21. tammikuuta.

STT–MERJA ÅKERLIND
(STT)
 
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*