Alijäämä on paisunut ostopalveluiden ja henkilöstökulujen kasvun vuoksi. Parissa kuukaudessa miinukset ovat kasvaneet neljästä miljoonasta eurosta lähes kolminkertaiseksi. Kuntia odottaa pahimmassa tapauksessa vuoden lopussa yli 20 miljoonan euron alijäämälasku.
 
Kainuun maakuntavaltuustolle raportoiva tarkastuslautakunta vaatii ensi torstaina asiasta selvitystä. Lautakunta kummastelee etenkin henkilöstökulujen kasvua.

– Erityisesti haluamme saada selvyyden siitä, kenen päätöksillä ja millä valtuuksilla 30 työntekijän palkkaamisen lisäksi henkilöstökuluihin tuli 90 henkilötyövuoden lisäkulut. Ostopalveluissa erityisesti yliopistosairaaloiden laskujen kasvulle ei voida tehdä paljon mitään, sanoo YLE:n haastattelema lautakunnan puheenjohtaja Toivo Sistonen.

Kainuun maakunta -kuntayhtymän talousjohtaja Asta Tolosen mielestä koko virkamieskaarti on epäonnistunut.

– Sosiaalinen hyvä on mennyt talousajattelun edelle, vaikka maakuntavaltuusto on määrännyt, että talous ensin ja vasta sen jälkeen jaetaan sitä hyvää.

Tolosen mukaan hallintokokeilun alkuvuosien hyvät talousluvut katosivat tuloksettomaan vääntöön kokeilun jatkosta. Henkilöstökuluja ovat kasvattaneet rajusti myös määräaikaiset työsuhteet. Ne eivät ole vähentyneet suunnitellusti.

Määräaikaiset työtehtävät joudutaankin luultavasti käymään läpi tiheällä kammalla. Myös maakunnan palvelurakenne tutkitaan lakikirjan avulla. Ne palvelut, joihin lakikirjasta ei löydy pakkoa, joudutaan mahdollisesti miettimään uudestaan.

(KL / STT)

YLE: Kainuun alijäämistä vaaditaan selvitystä

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*