Hoivan henkilöstömitoituksen 0,7-vaatimus siirtyy, tulee voimaan joulukuussa 2023
-Kun mitoituksesta säädettiin, välittömän asiakastyön ja välillisen työn erottaminen oli keskeinen tavoite. Hoiva-avustajien merkittävällä lisäämisellä avustaviin tehtäviin hoitajat voivat keskittyä ammattitaitoaan vaativiin tehtäviin. Näin voidaan hoitajien saatavuutta parantaa ja samalla lisätä työn mielekkyyttä, Aki Linden sanoi välikysymyskeskustelussa. Kuva elokuun budjettiriihestä. (Kuva: VNK/Fanni Uusitalo)
Vanhusten ympärivuorokautisen hoivan sitova mitoitus 0,7 hoitohenkilöä yhtä hoidettavaa kohti tulee voimaan joulukuussa 2023, eikä huhtikuussa 2023, kuten alun perin oli tarkoitus.
Perhe- ja peruspalveluministeri Aki Linden, sd., kertoi uudistukseen tehdystä muutoksesta keskiviikkona eduskunnassa hallituksen vastatessa opposition välikysymkseen vanhuspalvelujen tilasta.
-Tämän hetkisen hoitohenkilöstön työvoimapulan vuoksi hallitus on arvioinut uudistuksen toteutuksen aikataulua uudelleen siten, että tavoitteesta 0,7 ei tingitä. Mutta voimaantuloa porrastetaan siten, että 1.4.2023 mitoitus on 0,65 ja 1.12.2023 mitoitus on 0,7. Uudistuksen rahoitus 128 miljoonaa pidetään voimassa. Täten luodaan edellytykset henkilöstömitoituksen saavuttamiselle, Linden sanoi.
Oppositioipuolueiden kokoomus, perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit ilmoittivat aiemmin syyskuussa, että niiden eduskuntaryhmät jättävät yhteisen välikysymyksen vanhuspalveluiden tilanteesta ja terveyspalveluiden kriisiytymisestä.
-Yhä useampi, yhä heikommassa kunnossa oleva, usein yksinasuva moni- ja muistisairas ihminen jää ilman välttämätöntä huolenpitoa. Tilanne on epäinhimillinen. Kun henkilöstöpula on kaikkialla, ei hoitajia riitä hoitajamitoituksen täyttämiseen. Hoitopaikkoja joudutaan sulkemaan, kotihoidossa työskennellään yhä useammin vajaalla henkilöstöllä, keskiviikkona hallitukselle epäluottamusta esittänyt kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Sari Sarkomaa sanoi välikysymyskeskustelussa.
Linden muistutti, että vanhuspalvelujen tila on kriisiytynyt pitkin 2000-lukua, ja muistutti hallituksen tehneen konkreettisia toimia vanhuspalvelujen parantamiseksi.
– Vanhustenhuolto tarvitsee lisää resursseja ja niitä on osoitettu ja tätä jatketaan voimakkaasti. Terveydenhuolto ja vanhustenhuolto tarvitsevat ja saavat riittävän rahoituksen ja paremmat työolot, Linden sanoi.
Aiemmin aiheesta: