Vantaa luopuu päivähoidon ostopalveluista
Vantaa luopuu kilpailutusta edellyttävästä varhaiskasvatuksen ostopalvelusta. Vantaan opetuslautakunta päätti asiasta maanantaina 10. marraskuuta.
Päätöksen myötä Vantaan kaupungin oman päivähoitotuotannon vaihtoehtoina ovat palvelusetelillä tai yksityisen hoidon tuella tuotettavat palvelut.
Ostopalvelujen osuus Vantaan päivähoidosta on tällä hetkellä 2,4 prosenttia. Kunnallisesti päivähoidosta tuotetaan 90,5 %, yksityisen hoidon tuella 5,2 % ja palvelusetelillä 1,9 %.
Myös yksityinen päivähoito on kunnan ohjaamaa ja valvomaa palvelua ja sitä ohjaavat samat periaatteet ja tavoitteet kuin kunnallista varhaiskasvatusta.
Monituottajamallin mukaan palvelut eivät voi olla kalliimpia kuin kaupungin itse tuottamat palvelut ja niiden laadun tulee olla vähintään samalla tasolla.
Ostopalveluna päivähoitoa toteutetaan 8 päiväkodissa ja 3 ryhmäperhepäiväkodissa noin 200 lapselle. Ostopalvelupäivähoidossa kaupunki osoittaa asiakkaalle päivähoitopaikan, jolloin kunta ostajana viime kädessä määrittelee asiakkaan tarvitseman palvelun. Asiakasmaksut määräytyvät kunnallisen päivähoidon asiakasmaksun mukaisesti.
Vantaa otti palvelusetelin päivähoidossa käyttöön vuoden 2014 alusta. Syyskuun lopussa palveluseteliä hyödynnettiin 221 lapsen päivähoidossa.
– Palveluseteliin siirtymisellä pyritään lisäämään asiakkaiden valinnanvapautta ja vastaamaan entistä paremmin heidän tarpeisiinsa. Palveluseteli monipuolistaa palvelutuotantoa ja edistää kunnan ja yksityisten palveluntuottajien yhteistyötä. Palvelusetelin ansiosta yksityiset päivähoitopalvelut ovat kuntalaisten käytössä tulotasosta riippumatta, Vantaa tiedottaa.
Vantaan mukaan ostopalveluna tuotettu päivähoito on selvästi kalliimpaa kuin muut vaihtoehdot.
– Ostopalveluna tuotetussa päiväkoti- ja ryhmäperhepäivähoidossa vuosikustannukset lasta kohden ovat 11 791 euroa. Ero palvelusetelillä tuotettuun päiväkotihoitoon on 2 707 euroa (23 %) ja yksityisen hoidon tuella tuotettuun päivähoitoon 5 708 euroa (48 %) lasta kohden vuodessa.